Η αληθινή ιστορία της «Σταχτοπούτας»…


Κάθε παραμύθι εμπνέεται από κάτι αληθινό...

Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του συγγραφέα να «ντύσει» το παραμύθι με διδάγματα και με μεράκι, ώστε να το κάνει διαχρονικό. Όπως η «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περώ. Το ξέρατε ότι ο συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία της από μια Ελληνίδα σκλάβα;


Πρόκειται για την Ροδόπη, με καταγωγή από την αρχαία Θράκη. Την ονόμασαν έτσι για τα ροζ μάγουλά της, δηλαδή ροδομάγουλη. Η νεαρή κοπέλα ζούσε στην Θράκη μέχρι που κάποιοι πειρατές έκαναν επιδρομή στο μέρος και όταν την είδαν σκέφτηκαν πως μια τόσο όμορφη κοπέλα, θα πουληθεί ακριβά ως σκλάβα. Κατέληξε έτσι στην Αίγυπτο.

Την ιστορία την διηγήθηκε πρώτος ο Έλληνας ιστορικός και φιλόσοφος Στράβων. Το αφεντικό της που την αγόρασε την εκτιμούσε πολύ. Όμως ήταν τεμπέλης και υπναράς και δεν επέβλεπε συχνά το προσωπικό του. Οι υπόλοιπες σκλάβες ζήλευαν την ομορφιά της και την αδυναμία που της είχε ο αφέντης και την κακομεταχειρίζονταν.

Της είχε χαρίσει δυο όμορφα σανδάλια. Μια μέρα που έκανε το μπάνιο της στο ποτάμι, ένας αετός πήρε το ένα σανδάλι της και λίγο αργότερα το άφησε να πέσει στα πόδια του Βασιλιά της Μέμφιδας, Ψαμμήτιχο Αμάση. Ο Ψαμμήτιχος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του σανδαλιού και το θεώρησε σημάδι από το θεό. Ήταν σίγουρος πως άνηκε σε μια όμορφη γυναίκα. Έψαξε και βρήκε πως ήταν της Ροδόπης. Η ομορφιά της τον μάγεψε και αμέσως την παντρεύτηκε.


Ο Αίσωπος την αναφέρει σε ένα από τα γραπτά του και ισχυρίζεται μάλιστα ότι την γνώρισε στην Αίγυπτο. Ο μύθος της Ροδόπης ενέπνευσε πολλούς μέχρι να γραφτεί η Σταχτοπούτα. Μάλιστα λέγεται πως η ιστορία σχετίζεται με το πραγματικό πρόσωπο της εταίρας Ροδώπις από την Θράκη, που ακολούθησε τον αδελφό της ποιήτριας Σαπφούς, Χάραξο, στην Αίγυπτο την εποχή που βασιλιάς ήταν ο Ψαμμήτιχος… (e-radio.gr)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35