4 Φεβρουαρίου σήμερα και η Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου...
«UICC», που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου, την καθιέρωσε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου», στοχεύοντας κάθε χρόνο σε ένα σύνθημα με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο… με την ανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, κατά του καρκίνου.Κάθε χρόνο ενημερώνουν το κοινό για θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:
Περιβάλλον χωρίς τσιγάρο για τα παιδιά και τους νέους.
Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.
Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.
Το βασικό σύνθημα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης του κοινού για το 2017 είναι:
«Υγεία και Σωματική Άσκηση».
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων στην Αθήνα, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού με τη στήριξη των παραρτημάτων της στην Πλατεία στο Μοναστηράκι και στο Golden Hall, από ώρα 11:00 έως 16.00.
Στον χώρο του Golden Hall θα πραγματοποιηθεί και σπιρομέτρηση.
Το Σάββατο (4/2) και την Κυριακή (5/2), το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους», σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου «Αγία Σοφία», την Β΄ Μαιευτική κλινική του νοσοκομείου «Αρεταίειο», την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τον Αντικαρκινικό Σύλλογο, παράρτημα Λιβαδειάς, θα παρέχει:
Παιδιατρική κλινική εξέταση- εμβολιασμό παιδιών.
Λήψη κολπικού υγρού για τεστ Παπανικολάου (test pap)
Εκτίμηση αναγκών υγείας, από γενικό ιατρό.
Παθολογικό - καρδιολογικό έλεγχο, screening.
Στη δράση συμμετέχουν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λιβαδειάς - Θήβας, η 5η ΥΠΕ, τα νοσοκομεία Βοιωτίας.
Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, κάθε χρόνο εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα σημειωθούν 21,7 εκατομμύρια καινούργια περιστατικά.
Όσον αφορά τους θανάτους κάθε χρόνο 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο, ενώ έως το 2030 ο αριθμός αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 13 εκατομμύρια.
Ο Ιπποκράτης ήταν ο «νονός» της πάθησης αυτής, καθώς αυτός έδωσε το όνομα «καρκίνος», παρομοιάζοντας τον όγκο, με την εικόνα του κάβουρα (καρκίνου).
ΜΠΟΡΩ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Να κάνουμε τον «κάβουρα» φίλο μας και να τον αντιμετωπίσουμε από την αρχή και να μην έχουμε την φοβία, τη δειλία και μόνο στο άκουσμά του…
«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»…
Μια φράση που είχε πει ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, τόσο ουσιαστική και σημαντική που πρέπει να γίνει το “motto” όλων μας…
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας