Ο Παναγιώτης Ντούσκας απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


«Μερικές φορές πρέπει να καταστρέψουμε για να χτίσουμε ξανά…», είπε...

κάποια στιγμή ο Παναγιώτης κατά τη ροή της κουβέντας, μα δεν στάθηκε μόνο εκεί. Οι γνώσεις και η φιλοσοφία του για τη ζωή, μας οδήγησαν εκεί που ο νους αρχίζει να «στροφάρει» σε πιο γρήγορους ρυθμούς και ναι, μας κέρδισε…



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Χαριτολογώντας να πω κάτι που διάβασα στο facebook: το ότι δεν πλήρωνα λογαριασμούς! Θα έλεγα μου έχει λείψει η ομορφιά της άγνοιας.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;

Ο Νιλς Χολγκερσον. Είναι ο ήρωας εκείνου του σουηδικού παραμυθιού που συρρικνώνεται και ταξιδεύει με ένα κοπάδι αγριόχηνες.


Θα συγχωρούσατε κάποιον που σας έχει πικράνει;

Ναι, βέβαια. Έχω διδαχθεί από κάθε πίκρα που μου έχουν προσφέρει.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

Θα έλεγα την αγάπη μου για την ποικιλία και την περιπέτεια, ως γνήσιος Δίδυμος, διαφορετικά βαριέμαι εύκολα. Την επιμονή μου, εδώ δουλεύει ο ωροσκόπος Λέων! Την πνευματικότητα μου και την έμφυτη μου περιέργεια.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Θα έλεγα η ανυπομονησία μου.


Αν η μοίρα σας γύριζε την πλάτη, τι θα κάνατε για να την καλοπιάσετε;

Θα κοίταζα μέσα μου για να δω που έχω κάνει λάθος και πως την έχω πληγώσει κι αν έχω φταίξει θα της ζήταγα συγγνώμη. Αν δεν έχω φταίξει απλά θα έσφιγγα τα δόντια και θα καλλιεργούσα την αντοχή μου.


Πως εκδηλώνεται την αγάπη σας;

Όποιος κι αν είναι ο τρόπος θέλω να αισθανθεί προστατευμένη μες την αγάπη χωρίς να πνίγεται από αυτή. Θέλω να μεταφερθεί σε έναν ποιητικό κόσμο όπου όλα είναι δυνατά.


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Φυσικά! Κι όπως έλεγε κι ο Oscar Wilde “είμαστε όλοι στο ρείθρο αλλά κάποιοι μπορούν και ατενίζουν τα αστέρια!”


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Όσο αναφορά τη συγγραφή βάζω τις τελευταίες πινελιές στη δεύτερη μου ποιητική συλλογή, που θα ήθελα να είναι το επόμενο βιβλίο που θα εκδώσω. Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω ένα δεύτερο μυθιστόρημα.


Τι δεν θα θέλατε να μη σας κλέψουν από το θησαυροφυλάκιο της ψυχή σας;

Θησαυρός είναι όλες οι αρετές που έχω καλλιεργήσει με πολύ κόπο.  Η συμπόνοια, η ανεκτικότητα, τα ποιητικά μάτια της ψυχή μου, η ενσυναίσθηση.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία;

Αγαπώ τις ταινίες του Αγγελόπουλου και από αυτές ξεχωρίζω τον «Θίασο» και το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».


Ποιο είναι το αγαπημένος σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Πάντα στο πορτοφόλι μου βρίσκονται εφτά μονόλεπτα που είχα βρει κάποια στιγμή πεταμένα κάτω. Μπορεί αυτό να θεωρηθεί γούρι; Έχω διάφορα αγαπημένα αντικείμενα όπως για παράδειγμα ένα άγαλμα του Βούδα από νεφρίτη, το ασημένιο δαχτυλίδι μου με το μάτι του τίγρη.


Ποια είναι η αγαπημένης σας ατάκα;

Μου αρέσει μια ατάκα που είχε πει κάποια στιγμή ο συγγραφέας William Burroughs. «Ρίχνοντας μια ματιά στον πλανήτη, ένας επισκέπτης από το απώτερο διάστημα θα έλεγε ‘θέλω να μιλήσω με τον Διευθυντή’».


Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;

Όχι μόνο η κρίση αλλά και η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τα ΜΜΕ όπως τα ξέραμε. Τα ψηφιακά μέσα θα κυριαρχήσουν, όλα τα υπόλοιπα θα συρρικνωθούν. Ήδη το βιώνουμε αυτό.  

Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Δεν νομίζω ότι γίνεται κάποια συστηματική προσπάθεια να φιμωθούν οι τέχνες αν και βέβαια έχουν υπάρξει παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν διωχθεί και απαγορευθεί. Στην Ελλάδα που η ανικανότητα κυριαρχεί σε πολλά πράγματα, θα έλεγα ότι είναι και ο κυρίαρχος λόγος μη στήριξης της τέχνης.


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;

Δυστυχώς το να βγει η Ελλάδα από την κρίση απαιτεί αλλαγή σε πολλά επίπεδα όμως η ουσιαστική αλλαγή είναι δύσκολη κι επώδυνη και απαιτεί μια οργανωμένη προσπάθεια διαχείρισης της αλλαγής. Αν η χώρα μπορούσε να αυτοδιαχειριστεί την αλλαγή που απαιτείται δεν θα χρειαζότανε εξωτερική βοήθεια.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Θα ποινικοποιούσα τη βλακεία!


Τι φοβάστε περισσότερο, από τους ανθρώπους;

Τη δηλητηριασμένη ψυχή τους που μπορεί να τους ρίξει σε ένα απύθμενο τέλμα και να τους καταστήσει ικανούς για κάθε κακό. Και τι μπορεί να δηλητηριάσει τη ψυχή κάποιου; Αυτό μας το έχει απαντήσει ωραία ο Βουδισμός: η άγνοια, η προσκόλληση, το μίσος, η υπεροψία, ο φθόνος.


Αν μια κακιά μάγισσα σαν έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;

Θα ήθελα να είμαι δράκος που είναι και το ζώδιο μου στο Κινέζικο ωροσκόπιο. Ο δράκος συμβολίζει τη δύναμη της δημιουργίας αλλά και τη δύναμη της καταστροφής. Μερικές φορές πρέπει να καταστρέψουμε για να χτίσουμε ξανά.


Πιστεύετε στα όνειρα;

Φυσικά. Τα όνειρα, ακόμα και οι εφιάλτες είναι συναρπαστικά και μπορούν να εμπνεύσουν κάποιον. Επίσης, σίγουρα κρύβουν κάποια νοήματα αν και πολλές φορές οι standard ερμηνείες που δίνονται από τους ονειροκρίτες δεν ισχύουν. Το καλύτερο είναι κάποιος να ακολουθεί τη διαίσθηση του όσο αναφορά το νόημα κάποιου ονείρου. Τα όνειρα τεκμηριώνουν ότι έχουμε διαίσθηση κι ότι η πραγματικότητα και ο κόσμος γενικότερα είναι πολύ πιο πολύπλοκος από ότι εμείς κατανοούμε με την περιορισμένη επίγνωση μας. Μου έχει τύχει να ονειρευτώ σκηνή την οποία έζησα μερικές βδομάδες αργότερα.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Μην αναζητάς συμβουλές από τους άλλους. Κοίταξε μέσα σου, ακολούθα τη διαίσθηση σου και θα ανακαλύψεις τι πρέπει να κάνεις, θα ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς. Και πάντα να έχεις αγάπη στην καρδιά σου.




Ο Παναγιώτης Ντούσκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως coach επιχειρηματικής αριστείας και προσωπικής ανάπτυξης. Έχει ολοκληρώσει σπουδές στην οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, στη διοίκηση ποιότητας, στην προστασία περιβάλλοντος, στην ψυχολογία και στο επαγγελματικό coaching.

Είναι συγγραφέας, φωτογράφος, ποιητής και ψηφιακός καλλιτέχνης.

Το 2007, δημοσίευσε την ποιητική συλλογή «Στο Περιθώριο μιας Παρένθεσης», εκδ. Εριφύλη. Το μυθιστόρημα «Εκεί που ο ήλιος που άργησε να λάμψει» είναι το πρώτο του.

Στοιχεία επικοινωνίας: www.douskasart.com


(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)





Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35