Η Όλγα Λυμπεροπούλου απαντά, στο «κουτσομπολιό»… της αυλής!!!


Αποδεχόμενη την πρόσκλησή μας η Όλγα, ήρθε στην «αυλή» μας, για...

να μιλήσουμε για όλα εκείνα που συνθέτουν μια «γήινη» γυναικεία προσωπικότητα, όχι τόσο για τους τίτλους… αλλά για την ανθρωπιά και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης που σε μαγνητίζει: «Ως ενήλικες αναγκαζόμαστε να φιλτράρουμε και να ελέγχουμε πολλά από τα συναισθήματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε φραγμούς ακόμα και στο ωραιότερο συναίσθημα όλων…»



Τι σας έχει λείψει από τα παιδικά σας χρόνια;

Το να μπορώ να ζω στο παρόν. Το να είμαι 100% παρούσα σε κάθε στιγμή, χωρίς ένα μέρος του μυαλού μου, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο, να αναλώνεται στις ανησυχίες για όσα έγιναν και την αγωνία για όσα θα έρθουν.


Ο αγαπημένος ήρωας των παραμυθιών, ποιος ήταν;

Ο "Παπουτσωμένος Γάτος". Θαύμαζα την ευστροφία, τη διπλωματικότητα και την ευελιξία της σκέψης του. Οι πριγκίπισσες και οι βασιλοπούλες με άφηναν παγερά αδιάφορη!


Ο κάθε ήρωας των βιβλίων σας, «προδίδει» μικρά μυστικά του εαυτού σας;

Ναι, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.


Ποιο θεωρείτε ως Θείο δώρο στο χαρακτήρα σας;

Το γεγονός ότι βαριέμαι πολύ εύκολα. Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά για μένα η πλήξη υπήρξε πάντα πολύ σημαντική κινητήρια δύναμη. Κάθε φορά που νιώθω να βαλτώνω μέσα σε ένα ρόλο ή ένα χώρο, η αυτόματη αντίδρασή μου είναι να απομακρυνθώ και να αναζητήσω μια καινούρια πρόκληση που θα  με βγάλει από τη ρουτίνα.


Ποιο είναι το βασικό σας ελάττωμα;

Η τελειομανία μου. Είμαι από τη φύση μου οργανωτική και θέλω να έχω τον έλεγχο των πραγμάτων γύρω μου - και  δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει κάτι αρνητικό σε αυτό. Ο συνδυασμός όμως των παραπάνω με την τάση για τελειομανία είναι πολύ επιβαρυντικός και για μένα, αλλά συχνά, και για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου.


Την μοίρα, την θεωρείται γραφιά της ζωής σας;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αν υπάρχει κάτι που να με έχουν διδάξει τα 36 μου χρόνια είναι ότι είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για το πώς θα ζήσουμε. Οι μεγαλύτερες προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες, οι μεγαλύτερες ανατροπές, αλλά και τα μεγαλύτερα λάθη έχουν προκύψει από καθαρά προσωπικές μου επιλογές.


Πως εκδηλώνετε την αγάπη σας;

Με κάθε πιθανό τρόπο, με λέξεις, με πράξεις... Ως ενήλικες αναγκαζόμαστε να φιλτράρουμε και να ελέγχουμε πολλά από τα συναισθήματά μας. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε φραγμούς ακόμα και στο ωραιότερο συναίσθημα όλων.


Η αισιοδοξία, υπάρχει στο λεξικό της ζωής σας;

Φυσικά. Η αισιοδοξία μπορεί να σε κρατήσει στην επιφάνεια ακόμα και όταν όλα γύρω σου βουλιάζουν. 


Με τι ασχολείστε αυτό τον καιρό;

Παρακολουθώ με χτυποκάρδι πρωτόγνωρο τις "Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους" να φτάνουν επιτέλους στα χέρια των αναγνωστών για τους οποίους γράφτηκαν: στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τους αναγνώστες με άνοια.  Παράλληλα, απολαμβάνω τις πρώτες εβδομάδες ζωής του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης και γράφω ασταμάτητα για το trainyourbrain.gr. Όλα αυτά μέχρι να νιώσω κοντά μου την αύρα της κόρης μου. Τη στιγμή εκείνη όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία ή ποια πιστεύετε ότι είναι συνοδοιπόρος στη ζωή σας;

Η "Κάλπικη λίρα" είναι σίγουρα μία από τις πιο αγαπημένες μου ελληνικές ταινίες.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας αντικείμενο, το «γούρι» σας;

Παρότι συχνά δένομαι συναισθηματικά με ορισμένα αντικείμενα και ιδιαίτερα με τα δώρα αγαπημένων προσώπων, δεν έχω κάποιο γούρι. Άλλωστε, δεν πιστεύω στην τύχη.


Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα;

"Ας οργανωθούμε".


Πως φαντάζεστε το μέλλον των ΜΜΕ μέσα από την κρίση που βιώνουμε;

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τα ΜΜΕ θα καταφέρουν να επιβιώσουν -όχι χωρίς απώλειες βέβαια- και πιστεύω ότι η σωσίβια λέμβος θα είναι το διαδίκτυο.


Η εξουσία πιστεύετε, φιμώνει τις τέχνες από φόβο ή από ανικανότητα να τις στηρίξει;

Από φόβο. Όταν κάτι αδυνατείς να το κατανοήσεις, το φοβάσαι. Και η εξουσία μοιάζει πολύ συχνά μικρή και αδύναμη μπροστά στην Τέχνη.


Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας αφήνει την τύχη του στα χέρια των άλλων;

Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Ανήκω στους Έλληνες που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.


Αν σας όριζαν για λίγα λεπτά της ώρας «νομοθέτη», ποιο νόμο θα θέτατε σε εφαρμογή;

Το νόμο της κοινής λογικής. Σπαταλάμε συχνά το χρόνο μας διαπραγματευόμενοι για πράγματα αυταπόδεικτα.


Αν μια κακιά μάγισσα σας έκανε με το ραβδί της ζώο, τι θα θέλατε να είστε;

Θα ήθελα να ήμουν ναρβάλ, ο μονόκερος του Αρκτικού Κύκλου. Μαγικό πλάσμα, μυστηριώδες.


Πιστεύετε στα όνειρα;

Στα νυχτερινά όνειρα, όχι. Στα όνειρα όμως για το μέλλον, ναι. Η αλήθεια είναι παλαιότερα δυσκολευόμουν να κάνω όνειρα. Ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο μπορούσα να ονειρευτώ ήταν πολύ στενός, ένιωθα την εμμονή μου στο ρεαλισμό να κρατά τα πόδια μου καρφωμένα στη γη. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισα να μοιραστώ τη ζωή μου με έναν άνθρωπο αθεράπευτα ονειροπόλο, απελευθερώθηκα.


Αν σας ζητούσε ένα παιδί μια συμβουλή, τι θα του λέγατε;

Να κλείνει τα αφτιά του και να τραγουδά δυνατά όταν συναντά ανθρώπους που θέλουν να το μάθουν τι να σκέφτεται και όχι πώς να σκέφτεται.




Η Όλγα Λυμπεροπούλου είναι νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες. Από το 2002 εργάζεται με ηλικιωμένους, ανθρώπους με άνοια και τις οικογένειές τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών και επί μία δεκαετία εργάστηκε στο Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου "Υγεία".

Είναι υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης στο Χολαργό όπου ασχολείται με την προληπτική συμβουλευτική, την αξιολόγηση των μνημονικών διαταραχών ηλικιωμένων ατόμων, την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης για ανθρώπους με άνοια και τη συμβουλευτική φροντιστών.

Παράλληλα, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και από το 2015 διατηρεί το δικό της blog στην ελληνική έκδοση της "The Huffington Post". Η ιστοσελίδα της trainyourbrain.gr έχει ως στόχο να μεταδώσει στο ευρύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις σχετικά με τις άνοιες, αλλά και τη φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου.

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



(Για τον ΑΥΛΟΓΥΡΟ και τον Παύλο Ανδριά)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35