Ένα σύντομο ιστορικό της κρίσης του Τύπου...


Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν κλείσει αρκετές εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα κραχ στο δημοσιογραφικό επάγγελμα...



Οι πλέον βαρύγδουπες περιπτώσεις αφορούν στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Απογευματινή. Η μεν πρώτη μπορεί να επανεκδίδεται με διάφορα νομικά τερτίπια και συμβόλαια παραχώρησης, η δε δεύτερη μάλλον έκλεισε οριστικά.

Και στις δύο περιπτώσεις τα δικαστήρια και οι εκκαθαριστές θα δώσουν τη λύση μετά από πολλά χρόνια.

Λίγο νωρίτερα είχε κλείσει ο Ελεύθερος Τύπος της εποχής Γιάννας Αγγελοπούλου η οποία όμως αποζημίωσε έως το τελευταίο ευρώ όλους τους εργαζόμενους, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα επαναπροσλήφθηκαν στο νέο Ελεύθερο Τύπο, των Δημήτρη Μπενέκου και Αλέξανδρου Σκαναβή που επίσης πήραν από τον προφυλακισμένο τότε Κώστα Γιαννίκο τον τίτλο του Επενδυτή που παλαιότερα ανήκε στον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Ο Ελεύθερος Τύπος συνεχίζει παρά τα σοβαρά προβλήματα, ενώ ο Επενδυτής έκλεισε.

Ταυτόχρονα, το κλείσιμο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στο μεσοδιάστημα πριν επανεκδοθεί ένα χρόνο αργότερα γέννησε δύο νέες εφημερίδες: Την εφημερίδα των Συντακτών που αποτελεί ένα πολυμετοχικό εγχείρημα με μετόχους κυρίως πρώην δημοσιογράφους της εφημερίδας Ελευθεροτυπία και τις 6 Ημέρες του Αντώνη Δελλατόλα που όμως δεν άντεξε στον ανταγωνισμό και έκλεισε παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο χρονικό διάστημα είχε προσλάβει ως διευθυντή του φύλλου τον Σεραφείμ Φυντανίδη.

Παράλληλα, μετά από αρκετούς μήνες χαμηλών διαδρομών έκλεισε ουσιαστικά από τους εργαζόμενους που απαίτησαν να πληρωθούν η εφημερίδα του Σπύρου Τρίψα Η Ελλάδα Αύριο.

Νωρίτερα, η ιστορική εφημερίδα Βραδυνή, είχε αναστείλει την καθημερινή της έκδοση και κυκλοφορεί μόνον ως κυριακάτικο φύλλο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν και πότε θα επανεκδοθούν η Εξπρές του ομίλου Καλοφωλιά και το Κέρδος του Θωμά Λιακουνάκου.


Τέλος, η αβεβαιότητα επικρατεί στην πλειοψηφία των εργαζομένων στα δύο μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τον Πήγασο. Όλοι γνωρίζουν ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι συζητήσεις μεταξύ του Σταύρου Ψυχάρη και της οικογένειας Μπόμπολα για τη συγχώνευση των εταιρειών είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν νέα δεδομένα για τις εφημερίδες και τα περιοδικά του νέου ομίλου… (koolnews)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35