Με αφορμή την εκδήλωση της 13ης Ιουλίου στο Δήμο Καλλιθέας, ζητήσαμε από τον ηθοποιό Κώστα Τερζάκη, που έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών της μουσικής παράστασης «Μικρασία μου, ψυχή μου…», να μας μιλήσει γι’ αυτή.
Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο τραγούδια για τη Σμύρνη, είναι η μουσική παράσταση: «Μικρά Ασία, ψυχή μου», που κάνει περιοδεία φέτος σε όλη την Ελλάδα. Πείτε μας, τι στάθηκε αφορμή ώστε να αποκτήσει «σάρκα και οστά», αυτή η ιδέα;
Ξεκινάμε αυτό το μουσικό ταξίδι με στόχο να επισκεφτούμε όσες περισσότερες πόλεις μπορούμε, αν και είναι μία περίοδος εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά για όλους μας. Τα τραγούδια μας δεν αφορούν μόνο βέβαια την Σμύρνη, αλλά όλη την Μικρά Ασία. Έχουν ανθρωποκεντρική προσέγγιση και εντελώς διαφορετική θεματολογία, από ότι έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά, μετά τα Μικρασιατικά του 1972.
Μια συλλογική δουλειά, ένα τέλειο αποτέλεσμα… που καλούμαστε να το απολαύσουμε. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον «κόσμο» του σήμερα;
Μαζί με τον Θάνο Γεωργουλά θέλαμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο για τα τιμήσουμε την μνήμη 1.000.000 νεκρών και 1.500.000 προσφύγων. Η καταγωγή μας από την Μικρά Ασία, μας έγινε φάρος, φωτεινός. Όμως ο βασικός μας στόχος είναι να γεφυρώσουμε αυτά τα εκατό χρόνια που πέρασαν. Έτσι, ενώ χρησιμοποιούμε παραδοσιακά Μικρασιατικά μουσικά όργανα, τα περισσότερα, οι μελωδίες και οι ενορχηστρώσεις είναι σύγχρονες. Οι στίχοι είναι μοντέρνοι, και αγγίζουν την ενσυναίσθηση του σημερινού ακροατή. Όχι τις μνήμες του ή τις ρίζες του. Είναι ένα ορατόριο, με μικρά βιωματικά κείμενα ανάμεσα στα τραγούδια που κάνουν ανάγλυφη την ιστορία, τα γεγονότα.
Πιστεύετε πως είναι εύκολο να το πετύχετε, σε μια κοινωνία που τα ακούσματά της πλέον είναι πολύ διαφορετικά από τα ακούσματα του παρελθόντος;
Δεν υπάρχει τίποτα παλιό στην δουλειά μας, καθώς όλη η προσέγγιση ακούγεται και αφορά άμεσα το σήμερα…
Εσείς κύριε Τερζάκη γράψατε τους στίχους για τα 22 αυτά τραγούδια της παράστασης και ο Θάνος Γεωργουλάς τη Μουσική, με τον Κώστα Μακεδόνα, τον Σταύρο Βάϊνα και την Μαριάννα Παπαμακάριου να τα ερμηνεύουν. Μιλήστε μας γι’ αυτή την «ομάδα».
Δεν υπάρχει ομάδα συγκεκριμένων συνεργατών. Ο Θάνος Γεωργουλάς και εγώ είμαστε η ομάδα των δημιουργών. Όλοι οι υπόλοιποι μας τιμούν με την συνεργασία και το ταλέντο τους, και τους ευχαριστούμε.
Εκτός από την καλοκαιρινή περιοδεία, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για το χειμώνα; Δεν θα ήταν όμορφο ν’ αγκαλιάσουν όλοι οι Δήμοι, για παράδειγμα αυτή σας την παράσταση, και να την προσφέρουν ως πολιτιστική κληρονομιά στις νεότερες γενιές;
Τα σχέδια είναι πολυάριθμα και σύνθετα. Όμως ο πόλεμος, ο covid, η οικονομική στενότητα και η αχαλίνωτη ακρίβεια, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλα τα επαγγέλματα και φυσικά και στο δικό μας. Ελπίζουμε, παλεύουμε, αγωνιζόμαστε. Το σίγουρο είναι πώς όποιος παρακολουθήσει την συναυλία μας, δεν θα το μετανιώσει. Οι Δήμοι... ίσως να μην έχουν κονδύλια για σοβαρές συναυλίες, ίσως να μην μπορούν να υποστηρίξουν ολοκληρωμένες δουλειές, ίσως να βολεύονται με ένα πιάνο μια φωνή και μιά κιθάρα, ίσως να είναι άσχημη περίοδος, ίσως να δουλεύουν μόνο με γνωστούς τους συνεργάτες. Δεν μπορώ να ξέρω… μόνο υποθέσεις κάνω. Όμως, ενώ όταν παρουσιάζαμε την δουλειά μας ήταν όλοι ενθουσιασμένοι και την ήθελαν οπωσδήποτε, στο πρόγραμμά τους για κάποιους δικούς τους λόγους, δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε η συνεργασία. Όμως συνεχίζουμε και πάντα πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, με καλή πρόθεση, εργατικοί και μοντέρνοι.
Για τον Παύλο Ανδριά και τον aylogyros news