Πώς μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα τα γλυκά τις ημέρες των Χριστουγέννων που έχουν την τιμητική τους; Η κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Ματίνα Νέζη μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές για τις γιορτές…
Η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου είναι επίσημα εδώ και όλοι μας την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε λόγω των συνθηκών. Έτσι λοιπόν φέτος τα Χριστούγεννα, θα φτιάξουμε τα πιο λαχταριστά γλυκά, να γεμίσει αρώματα, χρώματα και γεύσεις το σπίτι μας και η καρδιά μας.
Τα Χριστούγεννα, τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες δίπλες, και κάθε λογής εδέσματα κυριαρχούν στο σπίτι μας και «δοκιμάζουν» τις αντιστάσεις μας.
Όλων των ειδών τα γλυκά έχουν πολλές θερμίδες και είναι καλό να μην τα στερούμαστε, ιδιαίτερα τις γιορτινές ημέρες. Πώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε όμως άφοβα;
Μην ξεκινάτε την ημέρα των γιορτών με γλυκό καθώς η ζάχαρη προκαλεί εξάρτηση και θα αναζητάτε συνέχεια γλυκά. Προτιμήστε ένα αλμυρό πρωινό.
Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με τα γλυκά, ακόμα και αν τα γλυκά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γεύματα. Είναι θερμίδες διαφορετικής ποιότητας.
Καταναλώστε τα γλυκά σας αρκετή ώρα μετά το φαγητό και όχι αμέσως μετά. Με τον τρόπο αυτόν θα δώσετε στον οργανισμό σας το περιθώριο να ξεφορτωθεί τις θερμίδες από το γεύμα που προηγήθηκε.
Δώστε βάση στην ποσότητα προσπαθώντας να τρώτε μόνο ένα γλυκό της αρεσκείας σας τη μέρα.
Φτιάξετε γλυκά σε μικρές ποσότητες, έτσι δεν θα σας περισσεύουν και δεν θα υπάρχει ο πειρασμός στο σπίτι σας.
Κατανοητό, δε γίνεται να αντισταθείτε στα γλυκά, μήπως όμως θα ήταν καλύτερο πέρα από το να εστιάζετε απλά στις θερμίδες τους, να έχετε και κατά νου τη θρεπτική τους αξία και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στον οργανισμό;
Ας αναλύσουμε λοιπόν, κάποια από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά που κάθε χρόνο κοσμούν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.
Όλοι ξέρουμε κατά βάθος, ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας βάζουν σε πειρασμό κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Κουραμπιέδες
Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, εξαιτίας της παρασκευής τους με βούτυρο. Θεωρούνται έτσι επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα και η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ωστόσο, τα αμύγδαλα που περιέχουν, αποτελούν άριστη πηγή αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
1 κουραμπιές βάρους 40 γρ. περιέχει περίπου 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά
Στην αγορά θα βρεις πολλούς κουραμπιέδες σε διάφορα μεγέθη και με πολλές παραλλαγές. Προτιμήστε τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες κι αν θέλετε κάτι πιο διαιτητικό , επιλέξτε αυτούς που παρασκευάζονται από λάδι και ταχίνι. Μην ξεχνάτε πως οι κουραμπιέδες αντέχουν και τρεις εβδομάδες εκτός ψυγείου οπότε μην βιαστείτε να τους καταναλώσετε.
Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Το ζυμάρι των μελομακάρονων είναι πολύ απλό. Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια, κανέλα και γαρίφαλα. Προσφέρουν μονοακόρεστα λιπίδια, όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ρυθμίζοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, προστατεύοντάς μας από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών. Μην ξεχνάτε πως το μέλι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών συστατικών, όλα απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού. Τέλος περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Μπορεί τα μελομακάρονα να έχουν περισσότερες θερμίδες από τον κουραμπιέ, αλλά είναι πολύ πιο θρεπτικά.
1 μελομακάρονο βάρους 40γρ. περιέχει περίπου 200 θερμίδες και 8,4 γρ. λιπαρά.
Δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες όμως…
Δίπλες
Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, το μέλι και η κανέλα προσδίδουν αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ το σουσάμι και τα καρύδια, που συχνά χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα στις δίπλες, δρουν προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τραγανή ζύμη με αλεύρι και αυγά.
Δεν θεωρείται «απαγορευμένο» γλυκό, αρκεί όπως είπαμε να τηγανιστεί σε ελαιόλαδο και όχι σε σπορέλαιο
1 δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά 4,5 γρ.
Κορμός με σοκολάτα ή κάστανο
Ο κορμός με σοκολάτα χαρακτηρίζεται ως θερμιδική «βόμβα» λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχει. O κορμός έχει τα υλικά της πάστας, δηλαδή παντεσπάνι, κρέμα και ξηρούς καρπούς, με άλλη όμως εμφάνιση. Ο λόγος που είναι τόσο παχυντικός είναι εξαιτίας των κορεσμένων λιπαρών του.
1 κομμάτι (100 γρ.) περιέχει 430 θερμίδες και 32γρ λιπαρά. Λιγότερες θερμίδες περιέχει ο κορμός κάστανο ενώ κρίνεται υγιεινός, αφού περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα. Ωστόσο πρόκειται για ένα υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκό με αρκετά λιπαρά και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.
1 κομμάτι (100 γρ.) έχει 370 θερμίδες και 19γρ.λιπαρά.
Βασιλόπιτα
Είναι το γλυκό που δεν λείπει από κανένα σπίτι την Πρωτοχρονιά.
Προτίμησε αυτή που γίνεται με προζύμι μιας και οι άλλες βασιλόπιτες, είτε μοιάζουν με τσουρέκι είτε με κέικ, γίνονται με πολύ βούτυρο ή μαργαρίνη και πολλά αυγά.
Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.
1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά.
Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) τα οποία έχουν και αντιοξειδωτική δράση.
1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ, λιπαρά.
Οι ημέρες των γιορτών δεν είναι μέρες για στέρηση. Χαρείτε με την οικογένεια σας , χαρείτε με τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα και κάντε μια ευχή για όλο το κόσμο να είναι καλά και του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί χωρίς να λείπει κανείς.
ΠΗΓΗ: https://ygeiamou.gr/