3 τρόποι να φτιάξεις πεντανόστιμο κοτόπουλο…

3 τρόποι να φτιάξεις πεντανόστιμο κοτόπουλο…

Στην ερώτηση "στήθος ή μπούτι;" απαντάμε «και τα δυο» και ετοιμάζουμε τρεις πεντανόστιμες συνταγές με το αγαπημένο πουλερικό.

Ζουμερά μπουτάκια ή χορταστικό και μυρωδάτο κοκκινιστό με μακαρόνια; Μήπως πανέ σε κρούστα δημητριακών;

Δείτε τρεις λαχταριστές συνταγές για το πτωχό πλην τίμιο κοτοπουλάκι.

Μπουτάκια κοτόπουλου με τζίντζερ και μοσχολέμονο

Υλικά: 8 μπουτάκια κοτόπουλου, 80 ml ξηρό κόκκινο κρασί, 60 ml κρέμα βαλσάμικου ρόδι με στέβια, 100 ml ελαιόλαδο, 1-2 μοσχολέμονα, χυμός και ξύσμα, ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο, 1 ½ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, 1 ½ κ.γ. κουρκουμάς, 1 ½ κ.γ. μέλι, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση: Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κρασί, την κρέμα βαλσάμικου ρόδι με στέβια, το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μπουτάκια, τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν, σε θερμοκρασία δωματίου, για 3 περίπου ώρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, την οποία την κρατάμε στην άκρη. Τοποθετούμε τα μπουτάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος που να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με αλάτι  και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά,  μέχρι να ροδίσουν. Στο μπολ με τη μαρινάδα ρίχνουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο, το περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά. Γυρίζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και ξεφουρνίζουμε. Προσέχουμε να μη στεγνώσει το φαγητό και εάν χρειαστεί, έχουμε έτοιμο καυτό νερό και περιχύνουμε το κοτόπουλο με λίγο νερό κάθε φορά.  Τα μπουτάκια πρέπει να μείνουν μόνο με τη σάλτσα τους.

Συνταγή:  https://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1893/Mpoytakia-kotopoyloy-me-tzintzer-kai-moscholemono

 

2xwriatikh kota alaniara kokkinisth me makaronia

 

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε 6 η 8 κομμάτια, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2- 3 κ.σ. αλεύρι, 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο, 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, 2 σκ. Σκόρδο, 1 δαφνόφυλλο, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κλωνάρι σέλερι, 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα, τυρί τριμμένο για μακαρόνια, 1 πακέτο μακαρόνια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Αφήνουμε πρώτα το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί. Το βάζουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πουδραριστεί η κότα.

Σε μία φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντας τα και να μαλακώσουν ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά τα 2/3. Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και 1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει, αν η κότα είναι αλανιάρα ή για περίπου 1 ώρα αν είναι κοτόπουλο εκτροφείου.

Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε θυμάρι, δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε τα τελευταία 10 λεπτά τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Αφού βράσει το πουλερικό με τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Βράζουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα από το κοτόπουλο κοκκινιστό. Στη σάλτσα του, ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά την μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα της κότας. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα κι αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα αλλά να την ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια. Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη.

Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κοτόπουλο κοκκινιστό και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Συνταγή: https://www.argiro.gr/recipe/kotopoulo-kokkinisto-me-makaronia/

 

cooking 2065071 340

 

Κοτόπουλο πανέ με δημητριακά

Υλικά: 500 γρ. κοτόπουλο, φιλέτο στήθος, 1 αβγό, 1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη ή φρέσκο, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή, 1/2 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη (προαιρετικά), 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 170 γρ. δημητριακά ολικής

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.γ. κάρι, απαλό, 1 κ.σ. κοφτή μέλι, αλάτι,  πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 2 κ.σ. μαϊντανό, φέτες λάιμ

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C στον αέρα. Για την μαρινάδα μας ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αυγό, το τζίντζερ σε σκόνη, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες πάχους 3 εκ. Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να σκεπάσουμε το μπολ με μία μεμβράνη και να αφήσουμε τη μαρινάδα να δουλέψει στο ψυγείο μέχρι και 1 μέρα.

Βάζουμε τα δημητριακά σε ένα πλατύ μπολ ή σε ένα ταψάκι και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας. Βουτάμε μία-μία τις λωρίδες κοτόπουλο μέσα στα δημητριακά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν κενό μεταξύ τους.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Παράλληλα, καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι, το μέλι, το κάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε ζεστό τo κοτόπουλo μαζί με τη σάλτσα, λίγο μαϊντανό και φέτες λάιμ.

Συνταγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/kotopoylo-galopoyla/kotopoylo-pane-me-dhmhtriaka 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35