Πώς τα social media μάς κάνουν καταθλιπτικούς την περίοδο της πανδημίας;

Πώς τα social media μάς κάνουν καταθλιπτικούς την περίοδο της πανδημίας;

Μία αναλυτική έρευνα συνδέει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη θλίψη των Ελλήνων.

Αλήθεια, πώς θα περνούσαμε την καραντίνα χωρίς social media; Μπορεί το σενάριο να είναι τρομακτικό μόνο και μόνο από την σκέψη, αλλά ενδεχομένως τα πράγματα να μην ήταν και τόσο άσχημα.

Αφενός θα μας έλειπε η άμεση επικοινωνία μέσω messenger με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους και το ασταμάτητο scroll down στην κεντρική του Instagram, αφετέρου η έλλειψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα έκανε καλό στην ψυχική μας υγεία.

Αυτό έρχεται να φέρει ως αποτέλεσμα η Πανελλήνια Έρευνα Focus on Tech Life της Focus Bari. Το τελευταίο «κύμα» του 2020 εντοπίζει τη διείσδυση του διαδικτύου μεταξύ Ελλήνων 16-74 χρονών στο 92%, κάτι που σημαίνει πως ουσιαστικά όλοι οι Έλληνες είναι χρήστες του διαδικτύου.

Μάλιστα όπως ήταν αναμενόμενο οι συνθήκες της πανδημίας πυροδότησαν την ήδη υπάρχουσα τάξη ανάπτυξης της digital ζωής στην καθημερινότητα: Όλοι ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε, ψυχαγωγούμαστε, επικοινωνούμε, κοινωνικοποιούμαστε, προβάλλουμε και προσφέρουμε τις επαγγελματικές μας υπηρεσίας και φυσικά ψωνίζουμε διαδικτυακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι αύξησαν στον χρόνο που αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την έναρξη του πρώτου εγκλεισμού (τον Μάρτιο του 2020) μέχρι και σήμερα: 3 στους 4 Έλληνες έχουν τουλάχιστον από ένα προφίλ στο Facebook ενώ ακολουθούν το Youtube με 62% και Instagram με 55%.

Παρότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari εντοπίζεται ότι 3 στους 5 παραδέχονται ότι αφιερώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο χρόνο απ’ όσο θα ήθελαν και συχνά παρασύρονται από αυτά, αμελώντας άλλες δράσεις όπως το διάβασμα ή τη γυμναστική.

Μάλιστα 2 στους 5 υπόσχονται στον εαυτό τους το πρωί πως δε θα παρασυρθούν αλλά δεν το καταφέρνουν, ενώ 1 στους 3 ομολογεί ότι συχνά τα social media τον κάνουν να αισθάνεται ακόμη περισσότερη μοναξιά –παρά τη «σύνδεση»- και κάποια posts να νιώθουν κατάθλιψη. Όπως για παράδειγμα τα posts από εποχές προ της πανδημίας αυξάνουν το συναίσθημα της θλίψης.

Πηγη: https://www.playboy.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35