Άγριες Μέλισσες: Γιατί ο Τόλλιας ξαναβγήκε κοινοτάρχης στο Διαφάνι - Πώς γίνονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 1950

Άγριες Μέλισσες: Γιατί ο Τόλλιας ξαναβγήκε κοινοτάρχης στο Διαφάνι - Πώς γίνονταν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 1950

Το "αντιδημοκρατικό" σύστημα της μεταπολεμικής Ελλάδας και η έμμεση εκλογή δημάρχου

Λίγο πριν το τέλος του πρώτου κύκλου της βρισκόταν τότε η δημοφιλής σειρά του ΑΝΤ1, "Άγριες Μέλισσες", που γράφτηκε αυτό το άρθρο, και οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές.

Ανάμεσα στα καυτά μέτωπα, στο Διαφάνι έγιναν τότε και εκλογές. Ο κοινοτάρχης Περικλής Τόλλιας απέκτησε αντίπαλο στη μάχη για την επανεκλογή του, τον Προκόπη τον κουρέα, ενώ στην κούρσα συμμετείχε και τρίτος υποψήφιος, ο Στρατής Πούλος.

Τα "βρόμικα" σχέδια του Δούκα Σεβαστού εξέθεσαν τον Τόλλια προεκλογικά στα μάτια των συγχωριανών του, οι οποίοι τον μαύρισαν στις εκλογές. Πρώτος με διαφορά στους σταυρούς βγήκε ο Προκόπης και δεύτερος ο Πούλος, με τον Τόλλια να συγκεντρώνει μόλις 50 ψήφους.

Τα πανηγύρια του κουρέα δεν κράτησαν πολύ, αφού οι κοινοτικοί σύμβουλοι δεν ενέκριναν την πρωτιά του και τοποθέτησαν εκ νέου τον Τόλλια στη θέση του κοινοτάρχη. Όπως ακριβώς του είχε υποσχεθεί ο Δούκας, ο οποίος αποκάλυψε ότι... χρημάτισε τους συμβούλους για να αποφασίσουν αναλόγως...

Πώς όμως έγινε αυτό; Γιατί η λαϊκή ετυμηγορία δεν κυριάρχησε και δεν εξελέγη ο πρώτος σε σταυρούς στον συνδυασμό; Βλέπετε, οι αυτοδιοικητικές εκλογές εκείνη την εποχή, στις αρχές του 1950, γίνονταν με το σύστημα της έμμεσης εκλογής του δημάρχου από τους δημοτικούς συμβούλους.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε από το 1951 μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 1964, με εξαίρεση αυτές του 1954, οπότε οι δήμαρχοι εξελέγησαν άμεσα από τον λαό. Αν ο Δήμαρχος ξεπερνούσε το όριο του 40% εξασφάλιζε την άμεση εκλογή του. Αν όχι, τότε για την εκλογή Δημάρχου προβλεπόταν η διεξαγωγή τριών φανερών ονομαστικών ψηφοφοριών μεταξύ των εκλεγέντων με απλή αναλογική Συμβούλων.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος Δήμαρχος δεν πετύχαινε στις τρεις ψηφοφορίες την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε αυτομάτως ανακηρυσσόταν ο πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού που έλαβε τη σχετική πλειοψηφία στις εκλογές.

Πηγή: https://www.thetoc.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35