Η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται διαχρονικά στο επίκεντρο της συζήτησης, κατά το τελευταίο έτος όμως είναι αδιαμφισβήτητα το κεντρικό θέμα.
Το Ε.Σ.Υ. κλήθηκε να διαχειριστεί μια πανδημία, αμέσως μετά την οριακή έξοδο από τη δεκαετή οικονομική κρίση. Ποιοι είναι οι αριθμοί και τα δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας σήμερα;
Με ένα μεγάλο και αναλυτικό Infographic, το Newsbomb.gr παρουσιάζει όλα όσα οφείλει να γνωρίζει κάθε Έλληνας πολίτης για τον τομέα της Υγείας στη χώρα, δημόσιο και ιδιωτικό και απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στον κορονοϊό, τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, τη δυναμικότητα των νοσοκομείων και τη σχέση τους με τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας.
Οι Έλληνες εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας, παρότι εντοπίζουν τις αδυναμίες του. Σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα άλλωστε, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία, ενώ είναι σαφές πως η δεκαετής οικονομική κρίση άφησε έντονο στίγμα στον νευραλγικό αυτόν τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας διαθέτει τον χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών στην ΕΕ: 3,4 ανά 1.000 κατοίκους, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανεβαίνει στο 8,2. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας είναι τα 81,9 έτη, την ώρα που στην ΕΕ διαμορφώνεται στα 81 ακριβώς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αφιερωμένη φέτος στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και πιο υγειούς κόσμου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ας δούμε με αναλυτικά και συγκεκριμένα στοιχεία, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα: