Τι σημαίνει πνευματική αφύπνιση και ποια τα χαρακτηριστικά της; Ποια τα στάδια της πνευματικής αφύπνισης και πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τα σημάδια της μετάβασή μας;
Σε αυτό το άρθρο μας, συγκεντρώνουμε τα χαρακτηριστικά του πνευματικά αφυπνισμένου ανθρώπου και τα γνωρίσματά του. Μοιραζόμαστε μαζί σας, τις εμπειρίες μας και όσα διδαχτήκαμε και αποτέλεσαν για εμάς, παράδειγμα προς μίμηση, από τους πνευματικούς μας δασκάλους, που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια του δικού μας ταξιδιού προς την πνευματική αφύπνιση.
Η αίσθηση της ισορροπίας στην πνευματική αφύπνιση
Τα χαρακτηριστικά της πνευματικής αφύπνισης είναι ομοιόμορφα. Είναι όλα σε μία ισορροπία. Αυτή την ισορροπία ο αφυπνισμένος την πιστεύει, ως κάτι φυσικό. Συνήθως, οι μόνιμα αφυπνισμένοι άνθρωποι βιώνουν όλα τα γεγονότα του εξωτερικού κόσμου, ως φυσικό αποτέλεσμα της εσωτερικής τους κατάστασης και με τον ίδιο βαθμό έντασης.
Θα λέγαμε ότι ο συνειδητά αφυπνισμένος βρίσκεται σε μία ξεχωριστή ψυχολογική κατάσταση. Αυτή η κατάστασή του δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις, καθώς έχουν εξαληφθεί από τον άνθρωπο ο φόβος, ο πανικός, η νευρικότητα, η ανησυχία.
Η μόνη διακύμανση που υπάρχει σε αυτή την κατάσταση, είναι αυτή της εγρήγορσης. Η ένταση της εγρήγορσης στην αφύπνιση ποικίλλει ανάλογα με την ένταση της συνολικής αφύπνισης του ατόμου. Δηλαδή, εάν ένα άτομο βιώνει μια υψηλή ένταση της εγρήγορσης, προφανώς θα βιώσει επίσης ένα υψηλό επίπεδο ευεξίας, έναν υψηλό βαθμό ψυχικής ηρεμίας, μια πολύ έντονη τάση για αλτρουισμό, μια πολύ έντονη έλλειψη της κοσμικής του ταυτότητας. Όσο χαμηλότερη είναι η ένταση της εγρήγορσης, τόσο το άτομο νιώθει ανησυχία, άγχος, φόβο, απειλή και ανάγκη για έλεγχο.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν, πιθανά να έχουν βιωθεί από ανθρώπους, που βρέθηκαν σε προσωρινές εμπειρίες πνευματικής αφύπνισης, σε κάποιες περιόδους της ζωής τους.
Πνευματική αφύπνιση: Ένας νέος κόσμος!
Ο πιο ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η πνευματική αφύπνιση είναι της διαφορετικής αντίληψης και της εμπειρίας του εξωτερικού κόσμου. Ένα από τα σημάδια ενός αφυπνισμένου ατόμου είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, όπως οι άλλοι. Ο εξωτερικός κόσμος είναι ένας τόσο διαφορετικός τόπος για τον αφυπνισμένο, όσο διαφορετικός είναι ο κόσμος ενός παιδιού από τον κόσμο του ενήλικα.
1. Εντατικοποιημένη αντίληψη
Σε κατάσταση εγρήγορσης, η αντίληψη είναι ζωντανή και άμεση. Οι πνευματικά αφυπνισμένοι βλέπουν τον κόσμο με πολύ παιδικό τρόπο – συγκλονισμένοι από τα θαύματα, την ομορφιά και την πολυπλοκότητα των φαινομένων, που άλλοι άνθρωποι τα θεωρούν δεδομένα και δεν δίνουν μεγάλη προσοχή. Ένα από τα σημάδια της πνευματικής αφύπνισης είναι ότι ο κόσμος γίνεται ένα φωτεινό, συναρπαστικό και όμορφο μέρος. Συγκεκριμένα, γοητεύονται από τη φύση, την εκπληκτική ομορφιά του φυσικού τοπίου, του ουρανού, των βουνών και της θάλασσας. Έχουν την περιέργεια ενός παιδιού για την πολυπλοκότητα των ζώων, των φυτών και άλλων φυσικών φαινομένων.
Αυτή η ένταση της αντίληψης βιώνεται μερικές φορές ως άνοιγμα στην εμπειρία και συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία. Όταν πραγματοποιείται η πνευματική αφύπνιση όλα γύρω μας φαίνονται πιο ζωντανά. Τα χρώματα, οι ήχοι, το σώμα μας, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες όπως η γεύση του φαγητού, το περπάτημα, η εργασία φαίνονται διαφορετικές. Σε αυτό συντελεί η συνεχής εγρήγορσή μας να παραμένουμε συνειδητοί με ότι ασχολούμαστε.
2. Διαχρονικότητα: Παρελθόν, παρόν, μέλλον γίνονται ένα!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της πνευματικής αφύπνισης είναι ότι φέρνει μια διαφορετική αντίληψη του χρόνου. Όταν είμαστε σε εγρήγορση και παρατηρούμε, το παρελθόν και το μέλλον γίνονται λιγότερο σημαντικά και το παρόν γίνεται το πιο σημαντικό.
Τα αφυπνισμένα άτομα ξοδεύουν πολύ λιγότερο χρόνο για να θυμούνται τις προηγούμενες εμπειρίες ή να σκέφτονται τα παρελθόντα γεγονότα. Επίσης, ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σκεφτόμενα το μέλλον ή ονειροπολώντας για μελλοντικές καταστάσεις ή εστιάζοντας σε μελλοντικούς στόχους. Αντίθετα, επικεντρώνονται στην τρέχουσα εμπειρία τους, στον περιβάλλοντα χώρο τους, στους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούν και στις αισθήσεις – εντυπώσεις που έχουν.
Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η αυξημένη παρουσία παρουσιάζει μια αίσθηση της επέκτασης του χρόνου. Ο χρόνος φαίνεται κάπως να επιβραδύνεται ή ακόμη και να εξαφανίζεται. Αυτό το σημάδι πνευματικής αφύπνισης είναι η αίσθηση του αιώνιου Τώρα, που μερικές φορές περιγράφεται ως, όταν το παρελθόν, το μέλλον και το παρόν όλα συγχωνεύονται σε ένα.
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το παρελθόν και το μέλλον είναι έννοιες που δημιουργούνται από τον ανθρώπινο νου. Στην πραγματικότητα δεν τα βιώνουμε ποτέ, γιατί το μυαλό και το σώμα μας είναι πάντα στο παρόν. Το παρελθόν και το μέλλον υπάρχουν μόνο στη σκέψη, ενώ το παρόν δεν υπάρχει στη σκέψη, υπάρχει στην πραγματικότητά μας στο εδώ και το τώρα.
Η φυσιολογική γραμμική αντίληψή μας για το χρόνο είναι μια διανοητική κατασκευή, που δημιουργείται από την ισχυρή αίσθηση του εγώ μας. Όσο ασθενέστερη γίνεται η αίσθηση του εγώ, τόσο πιο πολύ ο γραμμικός χρόνος φαίνεται να εξασθενεί. Η αντίληψή μας για το χρόνο επιβραδύνεται και επεκτείνεται – και τελικά εξαφανίζεται στο τώρα.
Αυτή η ομοιομορφία είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα, που προκύπτει από την παρατήρηση για τα σημεία και τα συμπτώματα της πνευματικής αφύπνισης και τονίζει την εγκυρότητα του να βλέπεις την αφύπνιση ως μια ξεχωριστή ψυχολογική κατάσταση.
3. Συνειδητοποίηση της «Παρουσίας» ή μιας Πλούσιας Πνευματικής Ενέργειας
Σε υψηλότερες εντάσεις πνευματικής αφύπνισης, βιώνουμε συμπτώματα όπως να αναγνωρίζουμε μια πνευματική δύναμη, μία ενέργεια, που διαπερνά όλα τα πράγματα και τα κενά μεταξύ των πραγμάτων., αλλά και τα δημιουργεί. Είναι το αίσθημα, ότι η ίδια πνευματική ενέργεια φροντίζει καθετί που υπάρχει και η κατανόησή της προσφέρει γαλήνη και ασφάλεια.
Η αίσθηση της παντοδύναμης πνευματικής δύναμης είναι το συναίσθημα του «όλα είναι καλά». Η φύση αυτής της ενέργειας είναι ευχάριστη και με ποιότητες ευδαιμονίας και χαράς. Έτσι, όταν αντιλαμβανόμαστε την παρουσία της στον κόσμο, υπάρχει μια αίσθηση της αρμονίας και της ήρεμης σύνδεσής μας με τους γύρω μας.
4. Ζωτικότητα, Αρμονία και Σύνδεση
Ένα από τα σημάδια της πνευματικής αφύπνισης είναι η αίσθηση της ζωντάνιας και της ευεξίας. Για το αφυπνισμένο άτομο, δεν υπάρχουν άψυχα αντικείμενα.
Ακόμα και φυσικά φαινόμενα, που δεν είναι βιολογικά ζωντανά (όπως σύννεφα, θάλασσα ή πέτρες) αλλά και χειροποίητα αντικείμενα (όπως έπιπλα, εργαλεία ή κτίρια) λάμπουν με τη λαμπερή ζωντάνια του πνεύματος.
Αντικείμενα που είναι βιολογικά ζωντανά γίνονται ακόμα πιο δυνατά. Ο αφυπνισμένος νιώθει ότι όλα είναι εντάξει και σε αρμονία στο σύμπαν. Γι’ αυτό και του δημιουργείται η αίσθηση της σύνδεσης και της ενότητας. Ένα αφυπνισμένο άτομο μπορεί να έχει την αίσθηση, ότι τα όρια μεταξύ των επιφανειακά ξεχωριστών και διακριτών αντικειμένων έχουν εξαφανιστεί. Άλλες φορές σε καταστάσεις αυξημένης δονητικής ενέργειας, οι αφυπνισμένοι μπορεί να έχουν την αίσθηση – την εμπειρία, ότι δημιουργούν την παρουσία πραγμάτων ή καταστάσεων.
5. Εσωτερική ηρεμία και ασφάλεια
Με την πνευματική αφύπνιση και τη φώτιση έρχεται μια δραστική μείωση του εσωτερικού θορύβου της σκέψης μας. Στην κανονική μας κατάσταση, ο θόρυβος ρέει μέσα από το μυαλό μας συνεχώς, με ένα συνονθύλευμα συσχετίσεων και εικόνων, ανησυχιών και ονειροπολήσεων. Σταματά συνήθως, μόνο όταν η προσοχή μας απορροφάται από εξωτερικά ερεθίσματα.
Αυτή η «συζήτηση σκέψης» είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εμπειρίας μας, που πολλοί από εμάς τη θεωρούμε δεδομένη. Είμαστε τόσο βυθισμένοι σε αυτό και ταυτισμένοι, που δεν συνειδητοποιούμε, καν, ότι είναι εκεί, και σίγουρα δεν συνειδητοποιούμε πόσο ισχυρά μας επηρεάζει. Αναστατώνει τον εσωτερικό μας κόσμο, δημιουργώντας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Μας αποσυνδέει από την ουσία της ύπαρξής μας, ενισχύει συνεχώς την εγώ-ταυτότητά μας και ενισχύει την αίσθηση του διαχωρισμού μας.
Τρίτο μάτι το κέντρο της δημιουργίας
Όταν το έκτο τσάκρα, το τρίτο μάτι, αρχίζει να ανοίγει μπορεί να εμφανιστεί μια ποικιλία σωματικών, πνευματικών και πνευματικών συμπτωμάτων.
Σε κατάσταση πνευματικής αφύπνισης το μυαλό είναι εντελώς ήσυχο, με μια πλήρη διακοπή της σκέψης. Υπάρχει βέβαια, ακόμα κάποια δραστηριότητα της σκέψης στο μυαλό, αλλά πολύ λιγότερο από ότι πριν.
Ακόμα και στις περιπτώσεις, που υπάρχει η συζήτηση της σκέψης, μπορεί κάποιος με την παρατήρηση του φαινομένου να στρέψει την αρνητική σκέψη σε κάτι θετικό και να μην επηρεαστεί από τη λειτουργία του μυαλού.
6. Υπερβατικότητα του διαχωρισμού και αίσθηση σύνδεσης
Στην πνευματική αφύπνιση και τη φώτιση, η αίσθηση του διαχωρισμού εξαφανίζεται. Δεν υπάρχει το έξω από εμάς. Όλα συγκλίνουν στο εδώ και υπάρχουν μέσα μας. Με τον ίδιο τρόπο, που αισθανόμαστε ότι όλα τα πράγματα συνδέονται μεταξύ τους, αισθανόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με όλα γύρω μας. Είμαστε μέρος της ενότητας όλων των πραγμάτων.
Αυτή η αίσθηση σύνδεσης εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς βαθμούς έντασης, ως ένα από τα σημάδια της πνευματικής αφύπνισης.
Στο πιο βασικό επίπεδο, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται έντονα συνδεδεμένο με άλλα ανθρώπινα όντα, ή και με ολόκληρο τον φυσικό κόσμο. Μια αίσθηση σύνδεσης με την πνευματική δύναμη, που διαπερνά ολόκληρο το σύμπαν και που σχηματίζει την ουσία της ύπαρξής μας μπορεί να εμφανιστεί σε υψηλότερες εντάσεις αφύπνισης και είναι ένα από τα κύρια σημάδια της πνευματικής αφύπνισης.
Σε μια ακόμη υψηλότερη ένταση πνευματικής αφύπνισης, ένα άτομο μπορεί να μην αισθάνεται, μόνο, ότι είναι ένα με τον κόσμο, αλλά και ότι είναι πραγματικά ο κόσμος.
7. Ευημερία
Η ευημερία είναι ίσως το πιο προφανές σύμπτωμα της πνευματικής αφύπνισης, που δημιουργείται από την αφύπνιση. Τα αφυπνισμένα άτομα μπορεί να μην ζουν σε κατάσταση πλήρους αδιάλειπτης ευδαιμονίας, αλλά βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση περισσότερο από άλλα άτομα.
Μια σημαντική πηγή αυτής της ευημερίας είναι η ελευθερία από την ψυχολογική διαμάχη, που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν, όπως ανησυχία για το μέλλον, αισθήματα αρνητικότητας για το παρελθόν και μια γενική αίσθηση ελέγχου και ανάγκης για πρόληψη από κινδύνους.
Οι πνευματικά αφυπνισμένοι είναι πολύ λιγότερο επιρρεπείς σε αρνητικές καταστάσεις όπως η πλήξη, η μοναξιά, η ανησυχία και η δυσαρέσκεια. Η ατμόσφαιρα του εσωτερικού τους κόσμου είναι λιγότερο φορτισμένη με αρνητικότητα και χαρακτηρίζεται περισσότερο από αρμονία.
8. Ευεξία
Το αίσθημα ευεξίας στην πνευματική αφύπνιση σχετίζεται με μια αίσθηση εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης. Έχοντας μπει σε κατάσταση αφύπνισης νιώθουμε μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για την υγεία μας, την ελευθερία, τους αγαπημένους μας, άλλα και για κάθε καλό στη ζωή μας.
Στην κατάσταση της παρελθοντικής ύπνωσης, πιθανότατα θεωρούμε τα καλά πράγματα δεδομένα και δεν εκτιμούμε την πραγματική τους αξία. Η εκτίμηση είναι ένα σημαντικό σημάδι και σύμπτωμα της πνευματικής αφύπνισης, ειδικά όσον αφορά την ευημερία, επειδή μας βοηθά να ελευθερωθούμε από το αίσθημα του «έχω ανάγκη».
9. Απόλαυση της αδράνειας: Η ικανότητα «να είσαι»
Τα αφυπνισμένα άτομα αγαπούν να μην κάνουν τίποτα. Απολαμβάνουν τη μοναξιά, την ησυχία και την αδράνεια. Στην καθημερινότητα, η οποία ισοδυναμεί με την κατάσταση της ύπνωσης, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μην κάνουν τίποτα ή να είναι μόνοι τους.
Ο λόγος είναι, γιατί στην κατάσταση της αδράνειας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη διαφωνία του εαυτού τους και την αναταραχή των σκέψεών τους. Το αποτέλεσμα είναι, να αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν εξωτερικά ερεθίσματα για να εστιάσουν εκεί την προσοχή τους και να μην χρειαστεί να στραφούν προς τα μέσα, στη δική τους ύπαρξη.
Σε μία κατάσταση εσωτερικής αρμονίας, που ισοδυναμεί με εγρήγορση, δεν υπάρχει τίποτα έξω από εμάς. Όλα συνδέονται με την εσωτερική μας κατάσταση. Αντί να φοβόμαστε την ηρεμία και την αδράνεια, τα απολαμβάνουμε βαθιά γιατί μας επιτρέπουν να αγγίξουμε τη δική μας ευημερία.
10. Έλλειψη ταυτότητας
Στην κατάσταση της κοσμικής ύπνωσης έχουμε την ανάγκη να ταυτιστούμε, να δώσουμε στους εαυτούς μας ετικέτες, προκειμένου να ενισχύσουμε την εικόνα μας και να προσδιοριστούμε.
Μας αρέσει να ορίζουμε τους εαυτούς μας σύμφωνα με τη θρησκεία, την εθνικότητα, τις πολιτικές πεποιθήσεις, καθώς και από τις ετικέτες της σταδιοδρομίας μας, του επαγγέλματός μας, των επιτευγμάτων και των προσόντων μας. Ο προσδιορισμός μας με αυτούς τους τρόπους μας δίνει την αίσθηση ότι ανήκουμε και ενισχύεται το εγώ μας. Πιστεύουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου, μίας ευρύτερης ομάδας, καλύπτοντας την ανάγκη του «ανήκειν».
Στη πνευματική εμπειρία αφύπνισης, αυτή η ανάγκη για ταυτότητα και «ανήκειν» εξαφανίζεται. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον συνδεδεμένοι με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία ή εθνικότητα, όπως δεν αισθάνονται πλέον καθορισμένοι από τη σταδιοδρομία τους ή τα επιτεύγματά τους. Δεν έχουν την αίσθηση του διαχωρισμού ή εχθρότητα προς τα μέλη άλλων ομάδων.
Πιστεύουν ότι τέτοιες ετικέτες είναι επιφανειακές και χωρίς νόημα. Αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο σεβασμό. Βλέπουν τον εαυτό τους, ίδιο με οποιοδήποτε άλλον, αισθάνονται σαν παγκόσμιοι πολίτες, κάτοικοι του πλανήτη Γη, πέρα από κάθε εθνικότητα. Ως μία ακόμα ένδειξη πνευματικής αφύπνισης, έχουν μια οικουμενική στάση, και αναγνωρίζουν, ότι οι διαφορετικές παραδόσεις είναι απλώς εκφράσεις της υποκειμενικής αλήθειας.
Κβαντική μέθοδος και αφύπνιση συνείδησης
Η κβαντική μέθοδος για να αποδώσει θέτει ως προϋπόθεση την αφύπνιση της συνείδησής μας για κάθε νέα πραγματικότητα, που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.
11. Ενσυναίσθηση και συμπόνια
Η πνευματική αφύπνιση συνδέεται στενά με τα υψηλά επίπεδα της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Όταν είμαστε συνδεδεμένοι με τα άλλα όντα στον φυσικό κόσμο, καθώς και με ανθρώπους, είμαστε σε θέση να αισθανθούμε τι βιώνουν και να νιώσουμε αυτό που νιώθουν. Εάν υποφέρουν, το αισθανόμαστε και νιώθουμε την ώθηση να τους παρηγορήσουμε ή να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τον πόνο τους. Είμαστε συγκινημένοι από τον πόνο των άλλων ανθρώπων, επειδή δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της ύπαρξής μας και της δικής τους.
Η ενσυναίσθηση, με την βαθύτερη της έννοια, είναι η ικανότητα να «νιώθεις» τους άλλους ανθρώπους, βιώνοντας μια κοινή αίσθηση ότι είσαι μαζί τους. Αυτή η ικανότητα να «αισθάνεσαι» με άλλα όντα δημιουργεί συμπόνια και αγάπη. Η αγάπη πηγάζει από μια ισχυρή αίσθηση σύνδεσης και ενότητας. Μια αίσθηση ότι είμαστε ένα με το άλλο άτομο ή με τους άλλους ανθρώπους και έτσι να μπορούμε να μοιραζόμαστε την εμπειρία τους.
12. Αυθεντικότητα
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προϊόντα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται. Συμμορφώνονται με τις αξίες των πολιτισμών τους και συμβαδίζουν με τα είδη του τρόπου ζωής που αναμένεται από αυτούς.
Τα αφυπνισμένα άτομα είναι πιο αυτόνομα και κατευθύνονται από την εσωτερική τους φωνή και δύναμη. Έχουν μάθει να αναγνωρίζουν την αλήθεια τους και δεν παρασύρονται από την υποκειμενική αλήθεια του εξωτερικού τους περιβάλλοντος.
Έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις επιλογές και τις προτιμήσεις τους, και είναι πιο υπεύθυνοι, λόγω της εσωτερικής τους ασφάλειας. Ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη δική τους αίσθηση για το σωστό, αντί να προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους άλλους ή να κάνουν ότι περιμένουν οι άλλοι από αυτούς.
Τι συμβαίνει στην πνευματική μας αφύπνιση;
Δημιουργείται ένας νέος εαυτός. Όταν βιώνουμε πνευματική αφύπνιση, ένα κοινό σημάδι είναι ότι η εσωτερική μας κατάσταση αλλάζει. Παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή στο πώς αισθανόμαστε. Αυτή η αλλαγή είναι τόσο βαθιά που, νιώθουμε σαν να έχουμε μια νέα ταυτότητα, σαν να έχουμε ξαναγεννηθεί.
Λαμβάνουμε μια νέα ταυτότητα, καθώς το αφυπνισμένο μας σύστημα αναδύεται και αντικαθιστά το παλιό σύστημα. Σε περιπτώσεις βαθμιαίας πνευματικής αφύπνισης, αυτή η αλλαγή ταυτότητας συμβαίνει πολύ αργά, καθώς το παλιό αυτό-σύστημα επαναδιαμορφώνεται σταδιακά σε διαφορετική μορφή.
Σε ξαφνικές εμπειρίες πνευματικής αφύπνισης, η αλλαγή είναι τόσο απότομη και δυναμική, που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να εντοπίσουν την ακριβή στιγμή που τους συνέβη.
Φτάνοντας σε ένα υψηλό επίπεδο πνευματικής αφύπνισης έχουμε την επίγνωση του ευρύτερου αντίκτυπου των ατομικών μας ενεργειών. Γνωρίζουμε ότι οι επιλογές της ζωής μας επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους ή τη γη. Λόγω αυτής της συνειδητοποίησης είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε να ζούμε ηθικά και υπεύθυνα.
Η αφύπνιση προάγει επίσης έναν πιο συνολικό και άνευ όρων τύπο ηθικής. Τα αφυπνισμένα άτομα δεν ασκούν ηθικό αποκλεισμό. Δηλαδή, δεν δείχνουν απλώς ανησυχία και καλοσύνη στους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται επιφανειακές ομοιότητες θρησκείας ή εθνικότητας, αλλά επεκτείνουν την καλοσύνη τους σε όλα τα ανθρώπινα όντα χωρίς διάκριση.
Το αίσθημα της απέραντης ευγνωμοσύνης αποτελεί βασικό γνώρισμα των πνευματικά αφυπνισμένων. Εκτιμούν την αξία της υγείας τους και της ελευθερίας τους, την ομορφιά και την καλοσύνη των συντρόφων τους, την αθωότητα και τη λάμψη των παιδιών τους.
Έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν τις ευλογίες τους, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τις έχουν. Αισθάνονται μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης για μικρές και απλές εμπειρίες, που είναι ένα από τα κύρια σημάδια πνευματικής αφύπνισης.
Αυτή η αίσθηση εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης οδηγεί, επίσης, σε περιέργεια και ανακάλυψη. Οι συνειδητά αφυπνισμένοι άνθρωποι δεν θεωρούν τη ζωή δεδομένη. Είναι πάντα ανοιχτοί στο καινούριο. Δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι με αυτά που ήδη γνωρίζουν και δεν αισθάνονται ποτέ ότι η κατανόησή τους για τον κόσμο είναι πλήρης.
Είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν νέες ιδέες και δεξιότητες, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, να ταξιδέψουν σε νέα μέρη. Αυτός είναι ένα ακόμα γνώρισμά τους, που συνδέεται με την παιδικότητα. Ο κόσμος είναι ένα συναρπαστικό μέρος ως αποτέλεσμα της πνευματικής τους αφύπνισης και θέλουν να τον εξερευνήσουν ακόμα πιο βαθιά.
Εξάλλου, η πνευματική αφύπνιση είναι ένα ταξίδι, που δεν σταματά ποτέ!