Τρόμο αποτελούν κάθε καλοκαίρι οι πυρκαγιές ειδικά στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει νεκρούς, ειδικά στην Εθνική Τραγωδία στο Μάτι!
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Ελλάδας, Δημήτρης Σταθόπουλος μίλησε στην ιστοσελίδα Reader.gr για τις 18 περιοχές της Αττικής που ανησυχούν την Πυροσβεστική για πιθανές πυρκαγιές.
Αυτές οι περιοχές έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας και σε περίπτωση πυρκαγιάς μπορεί να υπάρξει ανυπολόγιστο κόστος. Ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε πως «αυτά τα 18 σημεία καθορίστηκαν μετά από μια μεγάλη μελέτη που έγινε και σύμφωνα με κάποιους δείκτες. Οι δείκτες αυτοί περιλαμβάνουν πόσο κοντά υπάρχει αστικός ιστός, τη δασική περιοχή, το οδικό δίκτυο, τη μορφολογία του εδάφους και κατά πόσο δύσκολη είναι απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς».
Οι 18 περιοχές της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας είναι:
Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου 4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
Αγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
‘Αγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας
Τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς;
Φρόντισε να είσαι από την πλευρά που έχει φορά ο άνεμος και όχι κόντρα στον άνεμο.
Μην προσπαθείς να περάσεις μέσα από τις φλόγες. Αντ ‘αυτού αναζήτησε νερό όπως λίμνη, ποτάμι ή θάλασσα για να βουτήξεις.
Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή σου νερό, προσπάθησε να βρεις μια καθαρή περιοχή με χαμηλή βλάστηση και κάλυψε το σώμα σου με βρεγμένα ρούχα, μια κουβέρτα και μείνε στο έδαφος μέχρι να περάσει η φωτιά.
Προστάτευσε τους πνεύμονές σου αναπνέοντας τον αέρα που βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος, μέσα από υγρό πανί, αν είναι δυνατόν, για να αποφύγεις την εισπνοή καπνού. Με τα πρώτα συμπτώματα δύσπνοιας αναζήτησε γιατρό ή κατευθύνσου στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε περίπτωση δραματικής ελάττωσης του οξυγόνου στον οργανισμό παρατηρείται κυάνωση και θα χρειαστεί διασωλήνωση.
Όταν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με καπνό είναι σαν να αντιμετωπίζεις καύσωνα και κάτι ακόμα χειρότερο. Χρειάζεσαι ενυδάτωση και συχνή λήψη υγρών. Να θυμάσαι ότι στους ηλικιωμένους και τα παιδιά το αίσθημα της δίψας δεν λειτουργεί εγκαίρως οπότε πρέπει να λαμβάνουν τακτικά υγρά προτού διψάσουν.
Πιάνεις πορεία προς στην θάλασσα.
Εάν δεν υπάρχει πας όπου υπάρχει τσιμέντο. Πυλωτές σπιτιών, πλατείες γήπεδα μπάσκετ κλπ.
Εάν δεν προλάβεις και πάλι… και σε πιάσει μέσα σε δασική έκταση ή χωράφι… με χαμηλή βλάστηση κάνεις το για πολλούς αδιανόητο…. Τρέχεις αντίθετα δηλαδή μπαίνεις μέσα στα καμένα…
Μπορεί να κάψεις τα πόδια σου αλλά μπορεί να σωθείς. Τρέχοντας ψάχνεις πάλι τσιμέντο δρόμο κάτι.
Ποτέ δεν τρέχεις να σε κυνηγήσει η φωτιά. Είναι δεδομένο θα σε φτάσει και θα σε κάψει.
Εάν έχεις τσάπα ένα εργαλείο η ένα ξύλο… Σκάβεις στο χώμα ένα λάκκο και μπαίνεις μέσα με το πρόσωπο προς το χώμα. Υπάρχει οξυγόνο από το πορώδες του εδάφους. Η φλόγα θα περάσει γύρω γύρω… Πηγή: makeleio.gr