Πυρκαγιά: Πώς θα αποζημιωθώ για το αυτοκίνητό μου…

Πυρκαγιά: Πώς θα αποζημιωθώ για το αυτοκίνητό μου…

Στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα πρασίνου σε όλη την Επικράτεια, με τις φονικές πυρκαγιές να είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ας δούμε τι ισχύει για τα καμένα αυτοκίνητα και πως μπορεί κανείς να αποζημιωθεί για τις ζημιές που υπέστη το όχημά του.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο τα τελευταία 24ωρα. Μεταξύ των κατοικιών και επιχειρήσεων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς βρίσκονται και εκατοντάδες αυτοκίνητα που δεν πρόλαβαν οι ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τα μέρη που χτύπησε η λαίλαπα. Τι συμβαίνει, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιος έχει δικαίωμα αποζημίωσης για ένα καμένο αυτοκίνητο και ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για να πάρει τα χρήματα που δικαιούται;

Ξεκινώντας από τη βασική προϋπόθεση, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την κάλυψη πυρκαγιάς και τρομοκρατικών ενεργειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παραπάνω και με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, μπορεί να ενταχθούν και στην κατηγορία καλύψεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως μπορεί να θεωρηθεί μια πυρκαγιά.

Αν, λοιπόν, έχουμε τα παραπάνω, αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση στην ασφαλιστική εταιρεία και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ιδιοκτήτη, όπου θα καταγράφεται η μερική ή ολική καταστροφή του αυτοκινήτου. Μετέπειτα ακολουθεί η εξέταση του οχήματος από τον εμπειρογνώμονα της εταιρείας που ανήκει και σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ο ιδιοκτήτης θα λάβει την αποζημίωση που του αναλογεί.

Όσον αφορά στο ύψος της αποζημίωσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή προκύπτει με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του αυτοκινήτου, η οποία προσαρμόζεται πάντα σε ετήσια βάση (οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν αυτόματα σε αλλαγές των εμπορικών αξιών κάθε χρόνο).

Ο Ασφαλιστικός Σύμβουλος, Δημήτρης Λιόσης, με πολυετή εμπειρία στο χώρο, μας εξηγεί χαρακτηριστικά: «Η κάλυψη της πυρκαγιάς είναι προαιρετική. Δεν είναι στο υποχρεωτικό πακέτο της Αστικής Ευθύνης που ορίζει ο νόμος. Αυτή η κάλυψη είναι πολύ φθηνή, σχετικά με αυτό που σου παρέχει. Συνοδεύεται σχεδόν πάντα με κακόβουλες και τρομοκρατικές ενέργειες. Ο πελάτης παίρνει και τις δύο ταυτόχρονα. Αποζημιώνεται πολύ γρήγορα από την ασφαλιστική εταιρεία. Το ενδεικτικό κόστος για ένα αυτοκίνητο με εμπορική αξία 10.000 ευρώ ώστε να ασφαλιστεί για κακόβουλες πράξεις και πυρκαγιά, δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ το χρόνο. Άρα προτείνουμε στους αναγνώστες σας να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα, για να είναι καλυμμένοι σε κάθε ενδεχόμενο»… (https://www.carandmotor.gr)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35