Αποφάσισες να ξεκινήσεις το ψάρεμα και δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα… λαβράκια; Ξεκινά από αυτά τα βασικά.
Δεν χρειάζονται ούτε ειδικές περγαμηνές, ούτε ιδιαίτερες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για να έχεις μια καλή ψαριά, αν τώρα ξεκινάς την ενασχόλησή σου με το χόμπι του ψαρέματος.
Το μόνο που θες είναι να έχεις τις απαραίτητες βάσεις, και να ξέρεις τα βασικά «μυστικά» που θα σε αποτρέψουν από το να τα θαλασσώσεις.
Μην ψαρώνεις, ας’ το πάνω μας και σημείωσε τα παρακάτω.
* Το ψάρεμα δεν είναι κάτι ανταποδοτικό. Δηλαδή, δεν είναι σίγουρο πως θα βγάλεις την ψαριά η οποία θα αντιστοιχεί στα χρήματα που έχεις επενδύσει. Το ψάρεμα είναι χόμπι, είναι η γοητεία του να βρίσκεσαι δίπλα στο νερό, είναι η παρέα.
* Οι ώρες που συνήθως ψαρεύουμε είναι είτε πρωί είτε βράδυ, δηλαδή οι ώρες που τα ψάρια ξυπνάνε και τρώνε. Επίσης, σε γενικές γραμμές, το μέσο χρονικό διάστημα για ένα ψάρεμα είναι περίπου δύο με τρεις ώρες.
* Το μέρος που θα ψαρέψεις πρέπει να είναι ασφαλές και οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου παρέα. Μην πας μόνος σου σε μια άγνωστη παραλία. Άσε τις «ταρζανιές» για τους Ταρζάν.
* Το κάθε ψάρι έχει και διαφορετικό μέρος που… αράζει. Η αθερίνα, για παράδειγμα, είναι αφρόψαρο –γι ’αυτό ψαρεύεται και με απόχη- και εντοπίζεται όμως και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές και συχνά γλύφει το δόλωμα και το αφήνει. Οι δράκαινες βρίσκονται σε βαθύτερα νερά. Τα μελανούρια «κυκλοφορούν» σε αμμουδερούς βυθούς, ενώ οι σαργοί και οι τσιπούρες σε βραχώδεις βυθούς. Τα λαβράκια τέλος είναι παντού.
* Ανάλογα με το πώς φυσάει ο αέρας, μπορείς να βρεις εύκολα γαλήνιο μέρος για να ψαρέψεις. Όταν έχει δροσιά στην Αττική, προτίμησε την πίσω μεριά, δηλαδή Ραφήνα και Νέα Μάκρη. Όταν έχει βοριά προτίμησε όλες τις παραλίες από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο, γιατί δεν πιάνουν καθόλου αέρα.
* Ο εξοπλισμός είναι το άλφα και το ωμέγα και δεν κοστίζει πολύ. Μπορείς να ξεκινήσεις με μάξιμουμ 20€ προϋπολογισμό (καλάμι και δόλωμα) και να ψαρέψεις like a boss. Ένα ποιοτικό καλάμι τριών μέτρων είναι ό,τι πρέπει για αρχή κι εύκολο στο κουμαντάρισμα.
* Η πιο οικονομική επιλογή για δόλωμα είναι ο «ακροβάτης» και βγάζει ψάρεμα για 4 με 5 ώρες. Η «μάνα» ή «τσουτσούνι» είναι πιο μεγάλο και βγάζει περίπου δέκα δολώματα. Για μεγαλύτερα ψάρια πας στα «μονοδόλια», ήτοι πακέτο δέκα σκουληκιών τα οποία δολώνονται ολόκληρα και είναι για ψάρια μεγάλου βάρους. Τέλος, υπάρχουν και τα «φαραώ», η πιο ακριβή επιλογή, τα οποία τα αγαπούν τα μεγάλα ψάρια και βγάζουν πλήθος δολωμάτων.
* Μην αμελήσεις και το λευκό ψωμί. Το τρώνε όλα τα ψάρια και είναι πολύ αποτελεσματικό. Το ίδιο και κάποια ήδη ζυμαριών, όπως η αραβική πίτα μέσα στην οποία θα κρύψεις μερικά αγκίστρια και θα ψαρεύεις για αρκετές ώρες – αν δεν στη χαλάσει κανένα κακό ψάρι.
* Για περισσότερες πιθανότητες στο τσίμπημα, διαβάζουμε στο https://www.in2life.gr/ προτίμησε κάποια μαλάγρα (φτιάχνεται από πρώτες ύλες που μυρίζουν τυρί, ψάρι και άλευρο). Η μαλάγρα προσελκύει το ψάρι από πολύ μακριά. Σκέψου κάτι σαν τη μυρωδιά από πιτόγυρο για έναν πεινασμένο ξενύχτη.