Οι Ζω.Ε.Σ. ιδρύθηκαν το 2015 από την Εκπαιδευτικό, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέα Παπαποστόλου Κατερίνα, μετά από 17 χρόνια αγώνα μέσα και έξω από τα σχολεία για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω της εκπόνησης βιωματικών φιλοζωικών, περιβαλλοντικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Όραμα της η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού φιλοζωικού κατεστημένου και η ολοκληρωτική αλλαγή των αντιλήψεων για τα ζώα μέσω της παιδείας. Αριθμούν περισσότερες από 20 ομάδες πανελλαδικά και οι 100 εθελοντές εκπονούν διαδραστικά και πολυθεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ, όπως και οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που συμμετέχουν σε αυτά, όλοι τους πρώην κακοποιημένοι αδέσποτοι, ενώ η Διώνη, η ψυχή του οράματος, είναι πιστοποιημένη από το IFZ ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης. Έχουν βραβευτεί τέσσερις φορές σε βραβεία εθελοντισμού, ενώ έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα, εθελοντικά, σε όλη την Ελλάδα περισσότερα από 650 σχολεία και έχουν εκπαιδεύσει περισσότερους από 400.000 μαθητές, στοχεύοντας σε ένα ανθρωπινότερο αύριο για όλους, δίποδους και τετράποδους και έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης. Όπου τα δικαιώματα των ζώων θα είναι πια κάτι το αυτονόητο και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δοθεί αγώνας για την κατάκτησή τους.
Οι Ζω.Ε.Σ. μάχιμες πάντα και έτοιμες να ανταποκριθούν σε κάθε δυσκολία, αντιμετώπισαν την πανδημία ως μια ευκαιρία για να φτάσουν τη «φωνή» τους σε κάθε σχολείο, ακόμη και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά. Οργάνωσαν ένα δίκτυο φιλοζωικών και περιβαλλοντικών ενημερώσεων και προσάρμοσαν τα δια ζώσης εκπαιδευτικά τους προγράμματα σε εξ’ αποστάσεως μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης χωρίς κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, τη διαχείριση του αδέσποτου πληθυσμού, την περιβαλλοντική ηθική, τον σεβασμό σε κάθε μορφή του πλανήτη που αναπνέει. Είναι όλα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΙΘ και κεντρικός στόχος είναι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, να δούνε τη ζωή μέσα και από τα μάτια αδέσποτων ζώων, ώστε να νιώσουν όπως νιώθουν και εκείνα. Να καταλάβουν πως και τα ζώα νιώθουν όπως νιώθουμε και εμείς και έχουν τις ίδιες βασικές ανάγκες. Έχουν δικαιώματα μα τους λείπει η φωνή για να τα διεκδικήσουν και για αυτό έχουν όλους εμάς. Να συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι στα ζώα συντροφιάς και πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια ή αντικείμενα με ημερομηνία λήξης. Να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης της εγκατάλειψης και κακοποίησης των ζώων συντροφιάς και να αντιληφθούν τη μέγιστη σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου. Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης της σχολικής και τοπικής κοινότητας για την πρόληψη της εγκατάλειψης ζώων, για την προστασία των αδέσποτων της περιοχής, καθώς και για την προώθηση υιοθεσιών μέσω Δήμων των οποίων τα κυνοκομεία είναι συχνά χώροι κολαστηρίων για ζώα.
Να μάθουν να κατονομάζουν τα συναισθήματα τους και τα συναισθήματα των άλλων και να κατανοήσουν την αρετή της ενσυναίσθησης, αναπτύσσοντας παράλληλα αισθήματα φροντίδας και υπευθυνότητας για άλλες μορφές ζωής. Να κατανοήσουν τι σημαίνει ευζωία ενός ζώου και να γνωρίσουν τις βασικές υποχρεώσεις ενός υπευθύνου κηδεμόνα ζώου, αλλά και να προβληματιστούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις που τους δίνονται, να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να δώσουν λύσεις.
Στόχος των ενημερώσεων διά ζώσης είναι η εξοικείωση των μαθητών με την παρουσία ενός εκπαιδευμένου σκύλου μέσα στην τάξη και τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία ως μια ολόπλευρη βιωματική μάθηση. Είναι συγκλονιστικό το πώς μαθητές που έχουν για συμμαθητές τους τη Διώνη, τον Axel και τον Πόθο, αρχίζουν και αγαπούν τη διαδικασία του γραψίματος και της ανάγνωσης και αποκτούν φιλαναγνωσία όσο υπάρχει ένας ξεχωριστός «συμμαθητής» μέσα στην τάξη! Αρχίζουν και αγαπούν τόσο πολύ το σχολείο! Διευρύνουν τη φαντασία τους, απελευθερώνουν τη σκέψη τους και βιώνουν στιγμές ευχαρίστησης μέσα από δράσεις δημιουργικής γραφής που αφορούν τα ζώα. Οι ίδιοι στόχοι επιτυγχάνονται και στις εξ’ αποστάσεως ενημερώσεις καθώς οι σκύλοι και εδώ συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω video από τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Μέσω της εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της ενημέρωσης μαθητών τόσο σε θεωρητικό πλαίσιο όσο και της συμμετοχής και εξοικείωσης τους με έμπρακτες δραστηριότητες, είτε μέσω του οπτικοακουστικού υλικού είτε μέσω των σκύλων που συμμετέχουν σε βιωματικές δράσεις επιδιώκεται να προωθηθεί η σημασία της υιοθεσίας ενός αδέσποτου πλάσματος, η υπεύθυνη κηδεμονία, ο σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και μια γενικότερη φιλοζωική και περιβαλλοντική στάση ως τρόπος ζωής.
Σημαντικό κομμάτι των προγραμμάτων που εκπονεί ο οργανισμός είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θεραπευτική Αγκαλιά» που είναι ένα πρόγραμμα θεραπευτικής διαμεσολάβησης με σκύλους εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και τα Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) της χώρας, αλλά και για θεραπευτικά ιδρύματα όπου ζουν είτε παιδιά είτε ενήλικες. Ενώ πιστοποιημένοι είναι και οι τρεις σκύλοι μέλη της ομάδας Ζω.Ε.Σ., Διώνη, Άξελ και Πόθος που με την κατάλληλη τους εκπαίδευση, τη θετική τους ενέργεια και την αγάπη τους ενισχύουν την αυτοπεποίθηση παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς, αισθητηριακές – κινητικές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό και ψυχικές διαταραχές. Και οι τρεις αυτοί σκύλοι υπήρξαν αδέσποτοι και πολύ κακοποιημένοι αλλά παρόλα αυτά διασώθηκαν, άφησαν πίσω τις άσχημες αναμνήσεις τους και ήδη έχουν χαρίσει απλόχερα πολλές στιγμές χαράς σε πάνω από 400.000 παιδιά.
Η Διώνη, ο Άξελ και ο Πόθος εκπαιδεύτηκαν από την απόφοιτο της Ακαδημίας «Κynagon Dog Trainers Academy» Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικό – Ζωοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στη σχολική ψυχολογία, Εκπαιδεύτρια σκύλων, συγγραφέα και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. σε συνεχή συνεργασία και υπό την απόλυτη επίβλεψη του Συμπεριφοριστή και Εκπαιδευτή Σκύλων Δημοσθένη Μουμιάδη.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ο οργανισμός συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ «Άγγιγμα Ζωής» για επισκέψεις σε παιδιά που νοσούν από καρκίνο. Το πρόγραμμα θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές “Θεραπευτική Αγκαλιά” σε παιδιά με καρκίνο χρηματοδοτείται για το 2020-2021 στο πλαίσιο του τέταρτου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και στη θεματική «Παιδί και Υγεία».
Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι Ζω.Ε.Σ. οργανώνουν και φιλοζωικά workshops, διά ζώσης & διαδικτυακά, βασισμένα στα βιβλία της ιδρύτριας τους, Κατερίνας Παπαποστόλου τα οποία αποτελούν οδηγούς αγάπης, φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και όλα τα έσοδα των οποίων στηρίζουν τον αγώνα της αμκε Ζω.Ε.Σ. σε όλη τη χώρα. Το βιβλίο «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου» έχει ενταχθεί στην εκπαιδευτική τηλεόραση στο «Μαθαίνουμε στο σπίτι» ως μια πρόταση καινοτομίας για τα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα.
Οι Ζω.Ε.Σ. συμμετέχουν με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πλατφόρμα 21+, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ενώ φέτος θα μπουν στα σχολεία με τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σημαντικός αρωγός στην εκπόνηση των βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα τέσσερα βιβλία που έχει γράψει η ιδρύτρια του οργανισμού Κατερίνα Παπαποστόλου και που αποτελούν φωτεινούς οδηγούς αγάπης, ενσυναίσθησης, φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ενώ όλα τους τα έσοδα, εφόσον αγοραστούν από το www.zwes.gr στηρίζουν τον αγώνα του οργανισμού και εκατοντάδες αδέσποτα ζώα.
Οι Ζω.Ε.Σ. πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της ομάδας, οργανώνουν εκστρατείες φιλοζωικών ενημερώσεων σε συνεργασία με Δήμους της χώρας και ενώνονται σε έναν φιλοζωικό αγώνα μέσα στα σχολεία που στόχο έχει να φέρει κάποια στιγμή τη μέρα που δεν θα βλέπουμε πλέον ζώα μόνα, φοβισμένα και δυστυχισμένα.
Οι επισκέψεις στα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής αλλά και σε κάθε άλλο φορέα και στα θεραπευτικά ιδρύματα, γίνονται κατόπιν προσκλήσεως είτε από την διεύθυνση ενός φορέα ή ενός σχολείου, είτε από το σύλλογο διδασκόντων είτε από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων είτε μεμονωμένα από έναν γονέα (στην περίπτωση κατ’ οίκον επίσκεψης ή θεραπευτικής επαφής μεμονωμένης περίπτωσης σε ένα σχολείο ειδικής αγωγής) με ένα μήνυμα στη σελίδα της ομάδας στο facebook
(https://www.facebook.com/Zwofilikes.Enhmerwseis.Sxoleiwn/) ή στο e-mail της ομάδας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 6972852898.
*Βιογραφικό Ιδρύτριας
H Παπαποστόλου Κατερίνα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ, εργάζεται εδώ και 21 χρόνια ως Δασκάλα σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. Έχει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων», εξειδίκευση στη Σχολική Ψυχολογία και στην Ειδική Αγωγή, ενώ αυτή τη στιγμή κάνει σπουδές Διαχείρισης σχολικής τάξης, ψυχολογίας και Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων από την «Kynagon Dog Trainers Academy» και πλήρες μέλος του ISAP &του ICAN, αλλά και πιστοποιημένη Ζωοθεραπεύτρια από το IFZ. Συμμετέχει με εισηγήσεις της σε πολλά συνέδρια και ημερίδες, αλλά και διοργανώνει φιλοζωικά workshops για παιδιά βιωματικής προσέγγισης με τους σκύλους της που είναι όλοι πιστοποιημένοι και εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής της χώρας, ενώ η Διώνη, ο ένας από τους σκύλους της είναι πιστοποιημένος σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης για παιδιά που παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές και διαταραχή ελειμματικής προσοχής αλλά και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μια από τις «Διακεκριμένες εκπαιδευτικούς» για το 2020, αποτελεί μία από τις δημιουργούς εκπαιδευτικού υλικού για την πλατφόρμα 21+ του ΙΕΠ, ενώ πριν λίγα χρόνια και μετά από μια ασταμάτητη 15ετή πορεία εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διάδοσης φιλοζωικών αισθημάτων μέσα στα σχολεία αλλά και σημαντικής ακτιβιστικής δράσης στους δρόμους και στα καταφύγια, μετά τη διάσωση και της Διώνης, του σκύλου που βρήκε μαχαιρωμένο και πυροβολημένο, ίδρυσε την ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ που αριθμεί σήμερα 28 ομάδες πανελλαδικά και 100 εθελοντές που μεταδίδουν το όραμά της, ενώ έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για το εθελοντικό της έργο. Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site, έντυπα περιοδικά και εφημερίδες, διατηρεί μόνιμες στήλες στο περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει» του οποίου υπήρξε και αρχισυντάκτρια για χρόνια, ενώ είναι επιστημονική συνεργάτης του www.newschool.gr και του www.projectparenting.gr. Η «Ζωο…γραφική Φαντασίας στο Βασίλειο του Πόθου, είναι το τέταρτό της βιβλίο, ενώ συμμετέχει με κείμενά της σε συλλογικά έργα και έχει αναλάβει επιμέλειες βιβλίων αγαπημένων φίλων της. Ζει σήμερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας έχοντας κοντά της τους τρεις σκύλους της, όλους κακοποιημένους βάναυσα από ανθρώπινα χέρια, αλλά και ταξιδεύει ασταμάτητα μαζί τους σε όλη τη χώρα για τη διάδοση του οράματός της, ενώ δεν σταματά να στηρίζει αδέσποτα ζώα που τα φροντίζει καθημερινά η ίδια στον δρόμο είτε πανελλαδικά μέσω των εσόδων από τα βιβλία της τα οποία στηρίζουν φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.