Πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες «πονηρές» μικρές αγγελίες;

Πότε εμφανίστηκαν οι πρώτες «πονηρές» μικρές αγγελίες;

Οι “πονηρές” μικρές αγγελίες στις ελληνικές εφημερίδες δεν αποτελούν φαινόμενο των τελευταίων ετών. Η εμφάνισή τους χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1930.

“Ζητείται νέα από 16-18 ετών, ευπαρουσίαστος δια γραφείον με ικανοποιητικήν αμοιβήν”, έγραφε μία αγγελία.

“Ζητείται ευπαρουσίαστος οικονόμος, δι’ έν άτομον, υγιής, ει δυνατόν χήρα και άνευ υποχρεώσεων ηλικίας από 20-30 ετών”, έγραφε άλλη αγγελία.

Ζητείται υπηρέτρια (για ερωμένη των παιδιών)

Όπως διαπιστώθηκε μετά από πολλαπλά κρούσματα που αποκάλυψε ο Τύπος, πίσω από τις αγγελίες κρύβονταν “ένας κακούργος εκβιασμός ή μία ανηθικότης του χειροτέρου είδους”. Ο κύριος που ζητούσε νέα και χήρα οικονόμο είχε στον νου του να αποκτήσει μαιτρέσσα και μάλιστα με μέτρια αμοιβή, ενώ ο άλλος που ζητούσε υπηρέτρια απλώς ήθελε ερωμένη για τα παιδιά του – για να μην ξεπορτίζουν επικίνδυνα.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι έρευνες του Τμήματος Ηθών, το οποίο αποκάλυψε ότι πίσω από τις αγγελίες κρύβονταν ακόμη και δίκτυα εκμεταλλεύσεως νέων. Όπως συνέβαινε με ένα γραφείο στην οδό Σοφοκλέους, το οποίο ζητούσε επιμόνως “παιδί ευπαρουσίαστον” ή άλλη επιχείρηση στην οδό Αθηνάς που αναζητούσε διαρκώς “ευπαρουσίαστον δακτυλογράφον ή ευτραφήν νέαν”.

Δράματα τιμής, αυτοκτονίες και… βιτριόλια

Τα φτωχά αγόρια και κορίτσια που έφθαναν στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή, αναζητούσαν – όπως ήταν φυσικό – εναγωνίως μια δουλειά. Την ανάγκη αυτή εκμεταλλεύονταν οι επιτήδειοι δημιουργώντας ένα “εκρηκτικό” περιβάλλον, στο οποίο άνθισαν τα δράματα τιμής, οι αυτοκτονίες αλλά και τα περίφημα βιτριόλια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πάντως, φαίνεται πως την πρωτοκαθεδρία διατηρούσαν οι δακτυλογράφοι, γεγονός που τροφοδότησε με υλικό δεκάδες χρονογραφήματα, ποιήματα αλλά και ελληνικές ταινίες – αρκετά χρόνια αργότερα.

Πηγή:https://poiostigiati.gr/pote-emfanisthkan-oi-prwtes-ponhres-mikres-aggelies/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35