Κοινωφελής Εργασία: Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

Κοινωφελής Εργασία: Τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων

Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου οριοθετείται η έναρξη υποβολής αιτήσεων για 25.000 ανέργους του φετινού προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σχετίζονται περισσότερο με την καταγραφή των κενών θέσεων που θα προσφέρει ο κάθε δήμος και περιφέρεια πανελλαδικά, αλλά και ο κάθε δημόσιος φορέας (πχ Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, υπηρεσίες Υπουργείων), που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, καθώς τροποποιούνται συνεχώς οι απαιτήσεις των φορέων, ανά την επικράτεια. Το δεδομένο πάντως είναι ότι φέτος, το πρόγραμμα θα έχει έως 25.000 ωφελούμενους, δηλαδή 11.000 λιγότερους, συγκριτικά με τους 36.000 που είχε πέρσι.

Επίσης, στη δημόσια πρόσκληση που θα ακολουθήσει την έναρξη υποβολής αιτήσεων, θα επισημαίνεται για ακόμα μία φορά, ότι αποκλείονται της διαδικασίας, όσοι συμμετείχαν στον περσινό πρόγραμμα. Παράλληλα, δεν αναμένονται αλλαγές ως προς τους κλάδους που θα αφορά το πρόγραμμα.

Η σειρά που πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του προγράμματος έχει ως εξής:

Αρχικά, θα δημοσιευθούν οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν για τα λεγόμενα hot spots, δηλαδή τις περιοχές με αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η προκήρυξη του προγράμματος για όλες τις υπόλοιπες θέσεις ανά την Επικράτεια. Όπως έχει γίνει γνωστό, ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους λεγόμενους «πυρόπληκτους» δήμους, δηλαδή για όσους έχουν πληγεί από τις πρόσφατες καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές.

Αν πάντως δεν καταστεί εφικτός ο στόχος της έναρξης της διαδικασίας μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα και καταλήξει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας να εκκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν με το νέο έτος!

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έναρξη υποβολής αιτήσεων, προκύπτουν οι προσωρινοί πίνακες των ωφελούμενων. Ακολούθως υποβάλλονται ενστάσεις, οι οποίες ελέγχονται. Στη συνέχεια γίνονται οι όποιες τροποποιήσεις για να προκύψουν, τελικά, οι οριστικοί πίνακες.

Από την ανάρτηση των οριστικών πινάκων, μεσολαβεί ένα διάστημα λίγων ημερών, ώστε να μεταβούν οι ωφελούμενοι στις θέσεις που έχουν επιλεχθεί. Όλη αυτή η διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί έως και ένα δίμηνο για να ολοκληρωθεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πλέον πιθανό το σενάριο, που θέλει κάποιες από τις προσλήψεις να πραγματοποιούνται τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το φετινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, κοστολογείται από τον ΟΑΕΔ στα 188.645.000 ευρώ. Η απασχόληση για τους ωφελούμενους θα είναι οκτάμηνης διάρκειας. Σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όμως, που αφορούν ζητήματα του υπουργείου Παιδείας, θα παρέχεται το δικαίωμα περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος κατά δύο μήνες και 15 μέρες.

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν θα λάβουν αποδοχές που θα είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό (650 ευρώ μικτά για το τρέχον έτος). Αυτή τη φορά θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν, κυρίως από τις Περιφέρειες της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου.

Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα θα εστιάσει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι με χαμηλά προσόντα.

Θα υπάρχει και διαδικασία κατάρτισης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης με χρήση των γνωστών επιταγών (voucher). Το πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης θα έχει συνολική διάρκεια 150 ώρες.



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35