Φώφη Γεννηματά – Με τα Κάρμινα Μπουράνα στην τελευταία της κατοικία (Ηχητικό)

Φώφη Γεννηματά – Με τα Κάρμινα Μπουράνα στην τελευταία της κατοικία (Ηχητικό)

Σκηνική καντάτα του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ που έγινε ύμνος του ΠΑΣΟΚ και αποτέλεσε συντροφιά στην εξόδιο ακολουθία της Φώφης Γεννηματά.

Η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται πλέον στην τελευταία της κατοικία, μετά από μια συγκινητική τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών αλλά και μια ιδιαίτερα φορτισμένη πομπή προς το Πρώτο Νεκροταφείο όπου και ετάφη.

Ο κόσμος που γνωρίζει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει τη δεκαετία του ’80 και την άνοδο της Αλλαγής στην εξουσία, συγκινήθηκε ιδιαίτερα και με τη μουσική που συνόδευσε την τελευταία πρόεδρο του κόμματος στο Νεκροταφείο.

 

Carmina Burana 768x512

 

Ήταν τα Κάρμινα Μπουράνα, το εμβληματικό έργο του Καρλ Ορφ που ακουγόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής, κάνοντας πολλούς να συγκινηθούν.

Κάρμινα Μπουράνα είναι ο τίτλος μιας χειρόγραφης συλλογής πάνω από 1.000 ποιημάτων και τραγουδιών που γράφτηκαν στις αρχές του 13ου αιώνα.

Τα Κάρμινα Μπουράνα έγιναν ευρέως γνωστά ως μουσική, χάρη στις συνθέσεις του Γερμανού Κάρλ Όρφ. Στην Ελλάδα παίχτηκαν για πρώτη φορά στο Ηρώδειο το 1984 και χρησιμοποιήθηκαν ως εισαγωγή στις προεκλογικές εκστρατείες του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Μεσαίωνα στο σήμερα

Πρόκειται για μια αξιόλογη συλλογή ποιημάτων σατιρικών, ερωτικών και βακχικών. Μια μορφή της λατινικής ποίησης του πολυτάραχου Μεσαίωνα που ενέπνευσε τον Καρλ Ορφ να μελοποιήσει τα ποιήματα και να κρατήσει στη ζωή και στην επικαιρότητα όχι μόνο τα Κάρμινα αλλά και την φωνή των δημιουργών τους, των Γκολιάρντι.

Οι Γκολιάρντι ήταν μοναχοί και μιλούσαν στα ποιήματα τους για τη φύση, τον έρωτα, το κρασί, την ανήσυχη, ασυμβίβαστη νεολαία και τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Οι δημιουργοί των Κάρμινα, ήταν μια πνευματώδης και συγκεχυμένη κοινωνία νέων κληρικών και σπουδαστών, που εναντιώθηκε στο κατεστημένο της εποχής και απέρριψε τις στείρες θεωρίες του.

Τα ποιήματα ήταν του 12ου και 13ου αιώνα και ανακαλύφθηκαν σε ένα χειρόγραφο πάπυρο το 1803 στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στο Μπόιερν της Βαυαρίας, εξ ου και η ονομασία τους Carmina Burana (Κάρμινα Μπουράνα), στα λατινικά Τα τραγούδια του Μπόιερν. Η λέξη Κάρμινα είναι λατινική και σημαίνει ποίημα – τραγούδι.

Ακούστε το

https://www.youtube.com/watch?v=GXFSK0ogeg4&t=11s

Διαβάστε τη συνέχεια

https://www.in.gr/2021/10/27/life/stories/fofi-gennimata-ta-karmina-mpourana-stin-teleytaia-tis-katoikia/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35