Πώς λέγεται το Σάντουιτς στα ελληνικά και τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια); Ξέρουμε;

Πώς λέγεται το Σάντουιτς στα ελληνικά και τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια); Ξέρουμε;

Η λέξη σάντουιτς δεν είναι ελληνική. Προέρχεται από την αγγλική sandwich, από το όνομα του Άγγλου Κόμητα του Sandwich John Montagu.

Η ιστορία της λέξης ξεκινά από τη στιγμή που ο Κόμης του Σάντουιτς, θέλοντας να φάει κάτι πρόχειρο αλλά όχι να λερώσει τα χέρια του, έδωσε εντολή στον υπηρέτη του να βάλει ένα κομμάτι κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κόμης ήταν μανιώδης χαρτοπαίκτης και δεν άφηνε ούτε στιγμή την τράπουλα, ακόμα και για το φαγητό. Αρχικά οι συμπαίκτες του ζήτησαν και αυτοί να τρώνε “το ίδιο με τον Σάντουιτς” και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως μόδα όχι μόνο μέσα στις χαρτοπαιχτικές λέσχες αλλά και έξω από αυτές.

Πάντως, κατά μία άλλη εκδοχή, ο Κόμης του Σάντουιτς δεν ήταν χαρτοπαίχτης αλλά εργασιομανής και έτρωγε έτσι γιατί δεν ήθελε να χάνει χρόνο από την εργασία του.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος ελληνικός όρος για το σάντουιτς, η απάντηση είναι ναι.

Το σάντουιτς στα ελληνικά λέγεται αμφίψωμο από το αμφί (πρώτο συνθετικό λέξεων που δηλώνει το εκατέρωθεν, και από τις δύο πλευρές) + ψωμί.

Και περνάμε στις Αντζούγιες…

Οι περισσότεροι – και δη οι καλοφαγάδες – σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Δηλαδή γαύρο παστό, που αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά κι έναν ξεχωριστό μεζέ για μερακλήδες. Όμως κάποτε η αντζούγια δεν ήταν ακριβώς παστός γαύρος…

Από τη σαρδέλα στον… αλμυρό γαύρο

Η λέξη αντζούγια είναι ιταλική, αλλά έχει τις ρίζες της στην ελληνική αφύη, που στην ελληνιστική εποχή ήταν η σαρδέλα ή άλλο μικρό ψάρι. Η αφύη ταξίδεψε στα λατινικά, όπου έγινε apiu(v)a, και μετά στα ιταλικά όπου μεταμορφώθηκε σε acciuga. Τελικά επέστρεψε στα νεοελληνικά ως αντζούγια, για να περιγράψει το ψάρι γαύρος που διατηρείται σε άλμη.

Θες να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες;

Επί τη ευκαιρία, δες μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες.

Υλικά:

½ κιλό γαύρος

2-3 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση

Λάδι

Αλάτι χοντρό

Ξίδι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις τον γαύρο και τον ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Σε ένα σουρωτήρι βάζεις μια στρώση γαύρο, τον καλύπτεις με αλάτι και συνεχίζεις έτσι μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα του ψαριού.

Τον αφήνεις στο αλάτι για 24 ώρες.

Κατόπιν τον ξεπλένεις, τον ξεκοκαλίζεις και τον τοποθετείς σε ένα δοχείο γεμάτο με ξίδι για 4 ώρες.

Τέλος, τον μεταφέρεις σε ένα άλλο δοχείο, όπου έχεις βάλει το λάδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.

Σε αυτή την κατάσταση μπορείς να τον διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 – 3 μήνες.

Πηγή: https://poiostigiati.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35