Το ξανθό σιτηρό που ρίχνει την χοληστερόλη και μας τροφοδοτεί με σίδηρο

Το ξανθό σιτηρό που ρίχνει την χοληστερόλη και μας τροφοδοτεί με σίδηρο

Εάν θέλετε να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς, να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου και να εντάξετε ένα απόλυτα vegan τρόφιμο στο διαιτολόγιό σας, τότε το σιμιγδάλι δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας.

Έχει συνδυαστεί με ένα από τα πιο διάσημα νηστίσιμα γλυκά, τον σιμιγδαλένιο χαλβά, ενώ αποτελεί ιδανικό vegan τρόφιμο. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τα θρεπτικά συστατικά του σιμιγδαλιού, το οποίο προέρχεται από την άλεση του σκληρού σιταριού;

Αυτή η πολύτιμη για την υγεία μας σκόνη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ βοηθά ιδιαίτερα στη διαχείριση του βάρους, την υγεία της καρδιάς και το πεπτικό σύστημα.

Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βάλσαμο για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση 31 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχουν έως και 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Αυτό συμβαίνει διότι οι φυτικές ίνες ελαττώνουν τις τιμές της LDL (κακής) χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τη συνολική φλεγμονή. Όσον αφορά την κατανάλωση του σιμιγδαλιού, μια μικρή μελέτη 3 εβδομάδων παρατήρησε ότι η κατανάλωση 23 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιμιγδάλι, μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 5%.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο. Μια άλλη μελέτη σε πάνω από 58.000 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος – σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη – συσχετίστηκε με 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο θωρακίζει επίσης την καρδιά. Μια έρευνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έδειξε ότι μια αύξηση 100 mg ημερησίως,  μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 22% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Διαβάστε τη συνέχεια

https://ygeiamou.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae/238488/to-xantho-sitiro-pou-richni-tin-cholisteroli-ke-mas-trofodoti-me-sidiro/ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35