Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Βαγγέλης Πεντάρης και ο πολυπόθητος… σασμός

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Βαγγέλης Πεντάρης και ο πολυπόθητος… σασμός

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η αφορμή για να λήξει μια από τις μεγαλύτερες και πιο αιματηρές βεντέτες όλων των εποχών. Αυτή των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων.

Πρόκειται για την βεντέτα που παρουσιάζεται πίσω από την τηλεοπτική σειρά «Σασμός».

Δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων, ξεκίνησαν αυτή τη βεντέτα το μακρινό 1941, μέχρι το 1956 με 140 θύματα ακόμη, αρκετά από αυτά μάλιστα ήταν και νεαρής ηλικίας. Η έχθρα έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πώς ξεκίνησε…

Το νησί βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή με τους Κρητικούς να πολεμούν τους Ναζί, όταν ανοίγει ένας κύκλος αίματος ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Αυτή των Σαρτζέτηδων από το χωριό Πρινέ και των Πεντάρηδων από το κοντινό χωριό, Αγία Ειρήνη.

Κανείς δεν είναι βέβαιος για τον λόγο που ξεκίνησε η βεντέτα, όμως το πιθανότερο είναι πως αφορμή υπήρξε η «ατίμωση» μιας νεαρής κοπέλας. Από εκεί και πέρα ένα ανελέητο κυνηγητό θα ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του πολέμου και κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το μίσος «φούντωσε» με τις δολοφονίες να είναι συνεχείς.

Το ποτήρι όμως θα ξεχειλίσει στις 28 Μαρτίου του 1948, όταν ο 14χρονος Ανδρέας Πεντάρης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στα Χανιά από τον χωροφύλακα Λευτέρη Σαρτζετάκη, που λιποτάκτησε για να εκτελέσει το «χρέος» του, παίρνοντας εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του.

Ο τρόμος κυριαρχεί, και εκ τότε όποτε υπήρξε κάποιος νεκρός από την μια πλευρά, η άλλη οικογένεια βρισκόταν σε επιφυλακή.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35