Πλασματικά έτη: Διαβατήριο για σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα

Πλασματικά έτη: Διαβατήριο για σύνταξη έως και 7 χρόνια νωρίτερα

«Χρυσό» διαβατήριο στη σύνταξη – με την εξαγορά ή την αναγνώριση πλασματικών ετών – έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι χρησιμοποιούν τα πλασματικά έτη για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα για αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων ασφάλισης εξακολουθεί να ισχύει κανονικά και μέχρι 31/12/2022. Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας «ακριβής» εξαγοράς με τις «τρέχουσες» εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.  Πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων για να συμπληρώσουν τον χρόνο ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν κατά 5 έως 7 χρόνια νωρίτερα από το κανονικό όριο ηλικίας.

Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 μέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ. Η στρατιωτική θητεία και η ανεργία-ασθένεια αξιοποιούνται για σύνταξη γήρατος στο 67ο έτος με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο των 15 ετών ασφάλισης ή της 25ετίας αν πρόκειται για Ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών.

Η αναγνώριση των νέων πλασματικών χρόνων έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που θεμελιώνεται με την αξιοποίηση των πλασματικών ετών συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για παράδειγμα και αυτό αφορά μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων που επιδιώκουν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών, προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 33 πραγματικά έτη ασφάλισης, έτσι ώστε με την αναγνώριση μέχρι 7 πλασματικών ετών να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα 40 έτη.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35