Ακρίβεια: Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται… ασήκωτο!!! Πανί με πανί θα μείνουμε…

Ακρίβεια: Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται… ασήκωτο!!! Πανί με πανί θα μείνουμε…

Με τις τιμές των βασικών αγαθών να έχουν πάρει την ανηφόρα, πιο ακριβό θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι, αφού κρέας, γλυκά και αρτοσκευάσματα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με πέρσι.

Ενδεικτικά, ένα τραπέζι πέντε ατόμων:

Αρνί: 12,5€/ κιλό (από 10,5 €)

Κατσίκι: 13€/ κιλό (από 11 €)

*Ψήσιμο σε:

Φούρνο της γειτονιάς (15 € – 20 €)

Στη σούβλα (κάρβουνα 15 κιλά: 16€ (από 15 €)

Ψωμί(1 κιλό): 2,40€ (από 1,90 €)

Αυγά(6άδα) 2,17 € (από 2,10 €)

Τσουρέκι(κιλό): 13€ (από 11 €)

Μαρούλι(τμχ): 1,10 € (από 0,50€)

Ντομάτες(1 κιλό): 3€ (από 1,50 €)

Πατάτες(1 κιλό): 1,50€ (από 0,90€)

Αναψυκτικά (1,5 λίτρο): 1,20€ (από 1,10 €)

Σύνολο: 62€ – 63,5€ (από 50,5 €)

Μιλώντας στο MEGA ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, σημείωσε πως ήδη μέχρι τα Χριστούγεννα τα βοοειδή είχαν παρουσιάσει αύξηση στην τιμή 15 – 20%.

Οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών έχουν οδηγήσει σε αυτήν την αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, με το κατσίκι και το αρνί να πωλούνται φέτος κατά 2 περίπου ευρώ ακριβότερα.

«Είμαστε σε δυσοίωνες καταστάσεις, οι αυξήσεις συμπαρασύρουν τα πάντα».

Ακρίβεια: Στα 4 ευρώ το σουβλάκι, εφιάλτης δίχως τέλος η βενζίνη

Δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι πλέον με την ακρίβεια καθώς το σουβλάκι πλέον κοστίζει… χρυσάφι, το ηλιέλαιο είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει η ακρίβεια!

Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι τιμές στη Θεσσαλονίκη, με το σουβλάκι να ξεπερνάει πλέον… τα τέσσερα ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, η τιμή του «πιτόγυρου» είναι πλέον στα 4,30 από 3,90 πριν λίγες ημέρες – αν και όπως όλοι γνωρίζουν στην Θεσσαλονίκη μιλάμε για κάτι πιο ενισχυμένο από ένα κοινό σουβλάκι με πίτα.

Οι επιχειρηματίες αναφέρουν πως από τα 12 ευρώ που προμηθεύονταν το δεκάκιλο ηλιελαίου πλέον έχει φτάσει τα 35 ευρώ, ενώ η τιμή του χοιρινού έχει αυξηθεί περίπου 30%.

Την ίδια ώρα, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται λόγω των σημαντικών ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Ακρίβεια: Το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται… ασήκωτο

Σε σύγκριση με το 2021 τα 10 λίτρα ηλιελαίου κόστιζαν 8 ευρώ, μετά πήγαν στα 10 ευρώ, ενώ πριν ένα μήνα έφτασαν τα 18 ευρώ και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 25 ευρώ.

Επιπλέον μεγάλη αύξηση παρατηρείται στα καθαριστικά, στα σιτηρά, στα ζυμαρικά, στα άλευρα, στα βούτυρα, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργο Λεχουρίτη, οι ανατιμήσεις πρόκειται να συνεχιστούν. «Φοβάμαι ότι οι τιμές των προϊόντων θα ανέβουν ακόμα ένα 30%. Δηλαδή το 2022 θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι, με συνολικές αυξήσεις των προϊόντων στα 60%».

Πλαφόν σε αγαθά πρώτης ανάγκης που ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη διαθεσιμότητας θέτουν οι αλυσίδες σούπερ μαρκετ στις ηλεκτρονικές στους πλατφόρμες αλλά και στα φυσικά καταστήματα τους.

Η κίνηση αυτή γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεις προληπτικά, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αρχικά τα πρώτα πλαφόν εφαρμόστηκαν στα ηλιέλαια, σε αρκετά άλευρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες στη λίστα προστέθηκε και η ζάχαρη.

Συγκεκριμένα στον ΑΒ Βασιλόπουλος τίθεται πλαφόν στους καταναλωτές για αγορά έως 3 συσκευασιών προϊόντων αραβοσιτελαίου και ηλιέλαιου 1 lt ή 2 lt, ανεξαρτήτως μάρκας. Μέχρι 2 τεμάχια σπορέλαιου 5 lt, ανεξαρτήτως μάρκας και μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους.

Ο Σκλαβενίτης έχει βάλει πλαφόν στα ηλεκτρονικά του καταστήματα για αραβοσιτέλαιο και ζάχαρη.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35