Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη αυτή, ποια τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη αυτή, ποια τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας

Ανησυχία έχει προκαλεί η είδηση ότι στην Βρετανία εντοπίστηκαν επτά κρούσματα μιας σπάνιας, αλλά δυνητικά επικίνδυνης ζωονόσου της «ευλογιάς των πιθήκων». O ΠΟΥ επίσημα αναγνωρίζει ένα τέτοιο κρούσμα παρόλο που νεότερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι περισσότερα. Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα προστασίας.

Η ζωονόσος αυτή, η «ευλογιά των πιθήκων», συνήθως προκαλεί σποραδικά κρούσματα σε δασικές περιοχές της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες κρούσματά της έχουν αναφερθεί στη Νιγηρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το κρούσμα που είχε εντοπιστεί επίσημα από τον ΠΟΥ εντοπίστηκε στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου το οποίο και είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι υγειονομικές Αρχές δεν αποκλείουν ωστόσο ότι υπάρχει διασπορά του υπαίτιου ιού στην κοινότητα.

Τι είναι η «ευλογιά των πιθήκων»

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μετά από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ζώου ή αν έρθει σε επαφή με:

Το αίμα του

Τα σωματικά του υγρά

Το εξάνθημά του

Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται ακόμα και με την επαφή με άλλα προϊόντα από μολυσμένα ζώα (π.χ. τη γούνα τους).

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35