Ακριβή απόλαυση και το παγωτό, πού αγγίζει τα 7,5 ευρώ

Ακριβή απόλαυση και το παγωτό, πού αγγίζει τα 7,5 ευρώ

Τον δρόμο της ακρίβειας ύστερα από το σουβλάκι ακολουθεί και το παγωτό, καθώς το αυξημένο κόστος παραγωγής και μεταφοράς περνάει στον καταναλωτή.

Για μια μπάλα παγωτό η τιμή το 2021 ήταν 1.30-2€, ενώ το 2022 κυμαίνεται από 1,40-2,50€.

Ντόμινο αυξήσεων στις πρώτες ύλες

Όπως τονίζουν οι παραγωγοί παγωτού, οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατά 10-20%, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να αφομοιώσουν άλλες ανατιμήσεις. Έτσι αναγκαστικά ανεβάζουν αντίστοιχα τις τιμές στο χύμα παγωτό.

Αναλυτικά (για μία μπάλα παγωτού)

Αθήνα: 2,5 ευρώ

Ναύπλιο: 1,8 ευρώ

Βύρωνας: 1,4 ευρώ

Θεσσαλονίκη: 2 ευρώ

Μύκονος: 5 - 7,5 ευρώ

Ρόδος: 1,5 -2,3 ευρώ

Οι ανατιμήσεις δεν καταγράφονται μόνο στο φρέσκο παγωτό, αλλά και στα συσκευασμένα προϊόντα που υπάρχουν στα ψυγεία των καταστημάτων και περιπτέρων.

Ενδεικτικά, για ένα ξυλάκι που κόστιζε πέρυσι από 1,90€ έως 2,20€, η τιμή τώρα είναι από 2€ έως 2,40€, ενώ τα οικογενειακά παγωτά που έκαναν 7,90€, πλέον κοστίζουν 8,70€.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα παγωτά

Τα παγωτά του εμπορίου διακρίνονται σε 3 είδη:

1. Το φρέσκο, το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από καλά ζαχαροπλαστεία και το οποίο έχει παρασκευασθεί από φρέσκα συστατικά, όπως το γάλα, τα αυγά, η πάστα από φιστίκι, το φρέσκο κακάο, οι φράουλες κ.τ.λ.

2. Τα τυποποιημένα παγωτά καλής ποιότητας, στα οποία το πρώτο συστατικό που αναγράφεται στην ετικέτα είναι το γάλα. Το πρώτο αναγραφόμενο συστατικό στο οποιοδήποτε τρόφιμο, σημαίνει ότι το τρόφιμο αυτό αποτελείται σε ποσοστό πάνω από το 50% από το συγκεκριμένο συστατικό. Άρα στα καλής ποιότητας παγωτά, λοιπόν, πρώτο συστατικό είναι το γάλα, μετά κάποιο άλλο φρέσκο συστατικό (π.χ. κακάο, φρούτα) και μετά όλα τα άλλα. Όταν στις πρώτες θέσεις της διατροφικής επισήμανσης υπάρχουν “καλά” συστατικά, τόσο λιγότερα συντηρητικά και ζάχαρη περιέχει το παγωτό, άρα τόσο πιο υγιεινό είναι».

3. Τα παγωτά ή τα επιδόρπια παγωτού ή τα παγωμένα γλυκίσματα τα οποία δεν έχουν ως πρώτο συστατικό το γάλα, αλλά σκόνη γάλακτος ή ακόμα και φοινικέλαιο ή άλλα υδρογονωμένα φυτικά έλαια που περιέχουν λιπαρά. Η σκόνη γάλακτος αποτελεί προϊόν επεξεργασίας που δεν διαθέτει τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και το ασβέστιο του φρέσκου γάλακτος. Συνεπώς τα παγωτά που περιέχουν σκόνη γάλακτος έχουν μειωμένη θρεπτική αξία. Πέρα από αυτό είναι άγνωστες οι επιπτώσεις της σκόνης γάλακτος στην υγεία.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35