Τι είναι το σύστημα 996 που εξοντώνει το 1/5 του πληθυσμού της Γης

Τι είναι το σύστημα 996 που εξοντώνει το 1/5 του πληθυσμού της Γης

Την ώρα που κάποιες χώρες έχουν αρχίσει και εφαρμόζουν το 4ημερο στην εργασία, ακούστηκε και για τη χώρα μας, υπάρχουν κάποιες χώρες που στα εδάφη τους οι εργαζόμενοι χάνουν περισσότερο από τη μισή τους ζωή δουλεύοντας.

Το περίφημο σύστημα 996, που βγαίνει από το 9 το πρωί με 9 το βράδυ για 6 ημέρες εφαρμόζεται κατά βάση στη Κίνα και στην Ιαπωνία, αλλά πληθαίνουν οι εταιρείες που το ζητούν και στις ΗΠΑ.

Τελευταίο φαινόμενο ήταν τα εργοστάσια της Tesla που για να ισορροπήσει την παραγωγή για 20 ημέρες ζήτησε από τους εργαζόμενους να διανυκτερεύουν στο εργοστάσιο για να μην χάνονται εργασιακός χρόνος.

Τους παρείχαν έναν υπνόσακο, τρία γεύματα και 58 ευρώ ημερήσια αποζημίωση.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό για την εταιρεία, αφού κατάφερε σχεδόν να τριπλασιάσει την ημερήσια παραγωγή, αλλά το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις έχει αυτή η πρακτική στις ζωές των ανθρώπων.

Κίνα και Ιαπωνία φημίζονται για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, με τη διαφορά ότι στην Ιαπωνία οι αμοιβές είναι ικανοποιητικές. Όμως έχουν εκτιναχθεί τα κρούσματα βαριάς κατάθλιψης, υπερκόπωσης και αυτοκτονιών.

Πριν από δύο χρόνια ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, είχε χαρακτήρισε την κουλτούρα 996 «τεράστια ευλογία» για τη χώρα, ενώ ο Μάικ Μόριτζ της Silicon Valley, το ανέδειξε ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχε η Κίνα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το μοντέλο 996 χρησιμοποιήθηκε σε εκατομμύρια Κινέζους, που δεν είχαν και δικαίωμα επιλογής ή άρνησης.

Τον Ιανουάριο του 2022 ένας 22χρονος εργαζόμενος στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, με έδρα τη Σαγκάη, κατέρρευσε και πέθανε αφότου έφυγε από τη δουλειά στη 1.30 π.μ., μετά από μια σειρά από βάρβαρες βάρδιες.

Πληθαίνουν οι φωνές και στη Κίνα για αυστηρότερες ποινές σε όσους καταπατούν την εργασιακή νομοθεσία, αλλά τα συνδικάτα έχουν ελάχιστη επιρροή αφού οι πρόεδροι τους διορίζονται από τον εργοδότη.

ΠΗΓΗ: https://www.e-radio.gr/



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35