Συνταγή από το Άγιο Όρος για να φτιάξετε κόλλυβα

Συνταγή από το Άγιο Όρος για να φτιάξετε κόλλυβα

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής, σήμερα11 Ιουνίου, είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της Πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Ζούμε το τέλος πολλών ανθρώπων κατά την πορεία μας όπως και κάποιοι θα ζήσουν το δικό μας.. αυτές οι ψυχές που ξεκίνησαν την αιώνια ζωή δεν πρέπει να μείνουν στην λήθη, δεν πρέπει να τους ξεχνούμε...

Δεν είναι νεκροί, είναι κεκοιμημένοι, δεν βρίσκονται στο πουθενά αλλά σε μια κατάσταση αναμονής της Θείας Κρίσεως και της Ανάστασης...

Ο θάνατος δεν πρέπει να τους διαγράφει από την μνήμη μας, από την σκέψη μας, από την προσευχή μας, η αγάπη μας που είχαμε για εκείνους δεν πρέπει να σβήνει, ούτε να λιγοστεύει, αυτές οι ψυχές είναι τα σημεία της δικής μας αρχής και η βοήθεια της δικής μας συνέχειας στην ζωή...

 Όλες οι ψυχές είχαν ένα συγκεκριμένο ρόλο στην ζωή μας που μας βοήθησε, μας γαλούχησε, μας στήριξε, ακόμα και που μας αδίκησε αλλά μας έκανε καλύτερους μέσα από αυτή την αδικία...

Το Σάββατο είναι μια ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για εκείνους και ιδιαίτερα το Σάββατο προ της Πεντηκοστής είναι ημέρα ανάμνησης, τιμής και πνευματικής συνάντησης με αυτές τις ψυχές...

Μην το λησμονήσουμε, μην αφήσουμε την ραθυμία να μας ρίξει στην λήθη διότι κάποια στιγμή και εμείς θα αναζητούμε από ψηλά μια προσευχή, ένα κεράκι, ένα δίσκο κόλλυβα και αν δεν το κάνουμε για παραδειγματισμό δεν θα λάβουμε ούτε και εμείς την υπέρ αναπαύσεως ευχή των κεκοιμημένων ψυχών.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε τι μας λένε οι πατέρες της εκκλησίας για τα κόλλυβα…

Υλικά:

1/2 κιλό σιτάρι

2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 κουταλιά της σούπας σουσάμι καβουρδισμένο

1/2 κουταλιά της σούπας σπόρους από ρόδι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλιά της σούπας σταφίδες

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας φρυγανιά

άχνη ζάχαρη και κανέλα για την επικάλυψη

Εκτέλεση:

Βράζουμε το σιτάρι τόσο ώστε να μη χυλώσει. Το σουρώνουμε και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα για να τραβήξει το νερό του.

Βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά (εκτός από την άχνη ζάχαρη) και ανακατεύουμε. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και τα πιέζουμε από πάνω με μια λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με άχνη ζάχαρη.

Αν τα κόλλυβα είναι για μνημόσυνο ή τρισάγιο, σχηματίζουμε στην επιφάνεια έναν σταυρό με κανέλα ή αμύγδαλο ή σπόρους από ρόδι. Αν είναι για εορταζόμενο άγιο, σχηματίζουμε τη μορφή του αγίου με κανέλα ή φυσικά χρώματα.

(Αναδημοσίευση από το Σωματείο Άγιοι Ανάργυροι Ηλιούπολης)



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35