Για 60 χρόνια ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τις πιο απαιτητικές υποθέσεις παρατήρησης. Πλέον, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να δεις τον νυχτερινό ουρανό από το κέντρο της Αθήνας.
Τα χιλιάδες άστρα στον νυχτερινό ουρανό θα μας επαναφέρουν πάντα στην πεζή πραγματικότητα: δεν είμαστε παρά κάτοικοι μιας μικρής κουκίδας στην άβυσσο του διαστήματος. Έχουμε την τάση να παραχώνουμε αυτή τη λεπτομέρεια κάτω απ’ το χαλί, έως ότου εμφανίζεται μια αποκαλυπτική ανακάλυψη από τα βάθη του διαστήματος, όπως η εικόνα που έφερε στο φως το καινούργιο τηλεσκόπιο της NASA, για να στρέψουμε και πάλι το βλέμμα μας προς τον έναστρο ουρανό με δέος.
Κάποτε ήταν καθημερινή υπόθεση η παρατήρηση του ουρανού, λόγω ανάγκης. Συγκεκριμένα «μέχρι τη δεκαετία του ’60, από τα τηλεσκόπια βλέπαμε τη θέση των σωμάτων στον ουρανό και υπολογίζαμε την επίσημη ώρα Ελλάδος», είχε επισημάνει η αστρονόμος Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, κατά την υποδοχή των δημοσιογράφων για την έκθεση της Στέγης που είχε πραγματοποιηθεί εκεί τον Απρίλιο.
Από το μεσημβρινό τηλεσκόπιο του ιδρύματος ρύθμιζαν τα ρολόγια τους οι Αθηναίοι πολίτες, ενώ τα πλεούμενα καράβια στα ελληνικά ύδατα έβρισκαν ακριβέστερα τις συντεταγμένες και τον προσανατολισμό τους.
Πατήστε ΕΔΩ, για να διαβάσετε τη συνέχεια…