Μικρές αλλαγές στη φυσική μας δραστηριότητα σε καθημερινή βάση μπορούν να προλάβουν τη μικρή αλλά σταθερή αύξηση βάρους που συμβαίνει σταδιακά με τα χρόνια. Να πώς θα τα καταφέρετε.
Αν αντικαταστήσουμε 20 λεπτά καθιστικών δραστηριοτήτων με 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα γλιτώνουμε περίπου 5 κιλά σωματικού λίπους τον χρόνο.
Οι διεθνείς συστάσεις για τη συχνότητα και το είδος της άσκησης αναφέρονται σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση, 5-6 φορές την εβδομάδα.
Καθημερινές δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Κηπουρική 45-60 λεπτά
Μάζεμα φύλλων/χόρτων 30 λεπτά
Πλύσιμο παραθύρων ή δαπέδων 45-60 λεπτά
Ανέβασμα σκάλας 15 λεπτά
Περπάτημα 2,8 km 35 λεπτά
Ποδήλατο 8 km 30 λεπτά
Χορός 30 λεπτά
Σχοινάκι 15 λεπτά
Κολύμπι (ελεύθερο) 20 λεπτά
* Εντάξτε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή.
* Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο σηκωθείτε και περπατήστε.
* Χρησιμοποιείτε πάντα τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.
* Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο μέχρι τα κοντινά μαγαζιά, από το να πάτε με το αυτοκίνητο.
* Όταν περπατάτε διατηρήστε έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Μη σταματάτε για να μιλήσετε με κάποιον ή να κοιτάξετε βιτρίνες. Διαλέξτε τη μεγαλύτερη δυνατή διαδρομή.
* Εάν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς κατεβείτε 1-2 στάσεις πιο μακριά και περπατήστε την υπόλοιπη διαδρομή. Κάντε το ίδιο με το αυτοκίνητό σας παρκάροντάς το πιο μακριά. Φοράτε αναπαυτικά παπούτσια για να διευκολύνουν το περπάτημα ή έχετε ένα ζευγάρι αθλητικών στο αυτοκίνητο/μαζί σας.
* Βγείτε μια σύντομη βόλτα πριν το πρωινό ή και μετά το βραδινό. Ξεκινήστε με 10 λεπτά και αυξήστε σταδιακά μέχρι τα 30-40 λεπτά.
* Όταν βλέπετε τηλεόραση συνδυάστε την με λίγα λεπτά στατικού ποδηλάτου ή διαδρόμου που ενδεχομένως έχετε στο σπίτι. Μη ζητάτε από άλλους να σας φέρουν πράγματα. Σηκωθείτε και εξυπηρετηθείτε μόνοι σας.
Μην ξεχνάτε ότι όταν οι δραστηριότητες αυτές γίνονται με μικρή ένταση, τότε και ο χρόνος που απαιτείται είναι περισσότερος. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση που απαιτείται τόσο λιγότερος χρόνος χρειάζεται
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc. Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity, μας αναφέρει το δημοσίευμα από το https://www.vita.gr όπου το διαβάσαμε και σας το «μεταφέρουμε».