Ιαματικά λουτρά: Οι 10+2 παθήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν

Ιαματικά λουτρά: Οι 10+2 παθήσεις που μπορούν να ανακουφίσουν

Τα ιαματικά λουτρά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών καθώς και των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, προσφέρουν την πολυπόθητη ψυχική ηρεμία στους δύσκολους ρυθμούς της καθημερινότητας των καιρών μας. Ποιοι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν.

Οι λουτροθεραπεία έχει 5 μορφές. Αυτές είναι:

Η υδροθεραπεία ή λουτροθεραπεία είναι μέρος της φυσικοθεραπείας

Λουτροθεραπεία: χρησιμοποιείται ζεστό ή κρύο νερό ή, σε άλλες περιπτώσεις, νερό με πολυσύνθετες χημικές ενώσεις.

Θαλασσοθεραπεία: μπάνια στη θάλασσα,

Ποσιθεραπεία: πίνουμε νερό για θεραπευτικούς λόγους

Λασπόλουτρα: η λάσπη τοποθετείται σε όλο το σώμα ή τοπικά ανάλογα με την πάθηση.

Αμμόλουτρα: γίνονται σε άμμο θάλασσας ή ποταμού

Εισπνευσοθεραπεία

Η δράση των ιαματικών λουτρών μπορεί να είναι μηχανική, θερμική και χημική. Με τη μηχανική δράση ο οργανισμός χαλαρώνει λόγω άνωσης, ευκολία κινήσεων και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και αιμάτωση των νεφρών λόγω υδροστατικής πίεσης του νερού. Από την άλλη στην θερμική δράση,  οι θερμές πηγές προκαλούν μυοχαλάρωση και επηρεάζεται η χροναξία των αισθητικών και κινητικών νεύρων, ενώ ταυτόχρονα εκλύονται ουσίες που επηρεάζουν την κυκλοφορία και την ανταλλαγή της ύλης. Τέλος, με τη χημική δράση οι μεταλλικές ουσίες όπως τα θειούχα, τα ιόντα, τα άλατα, τα αρσενικούχα κλπ. περνούν από το ανθρώπινο σώμα, είτε ως ιόντα είτε σε μοριακή μορφή, και δρουν θεραπευτικά. Η δράση αυτή αμφισβητείται έντονα από πολλούς επιστήμονες.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

 Ένας προ ιατρικός και εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του ασθενούς. Θα πρέπει να έχει γίνει διάγνωση της εκάστοτε νόσου για να επιλεχθεί η καταλληλότερη ιαματική πηγή για τη θεραπεία. Τα σημεία του σώματος στα οποία θα γίνει η λουτροθεραπεία ορίζονται αποκλειστικά από τον γιατρό. Είναι αναγκαία η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές θα πρέπει να ξέρουν ότι η θερμοκρασία του λουτρού εξαρτάται από την ηλικία και τις συνυπάρχουσες ασθένειες.

Οι ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να κάνουν λουτρά σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 37 βαθμών Κελσίου. Η διάρκεια της λουτροθεραπείας είναι περίπου τρεις εβδομάδες από 20 έως 25 λεπτά την ημέρα αλλά ο γιατρός είναι αυτός που την ορίζει σε ειδικές περιπτώσεις. Η ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς θα πρέπει να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λουτροθεραπείας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35