Γιατί να μην κάθεσαι σταυροπόδι...

Γιατί να μην κάθεσαι σταυροπόδι...

Το σταυροπόδι μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να γίνει ένας από τους βασικούς υπαίτιους του χρόνιου πόνου στη μέση. Δεν εννοούμε το λίγο, αλλά το παρατεταμένο.

Πόσο συχνά κάθεστε σταυροπόδι; Προσωπικά, μέχρι πρότινος καθόμουν καθημερινά πολλές ώρες. Καθόμουν σταυροπόδι αρκετές από τις ώρες που εργαζόμουν και το συνειδητοποίησα μόνο όταν οι πόνοι στη μέση μου έγιναν χρόνιοι και ανυπόφοροι.

Δεν ισχυρίζομαι ότι για τους πόνους στη μέση ευθύνεται το σταυροπόδι, φυσικά, σίγουρα όμως παίζει και αυτό τον ρόλο του. Σε αυτό το κείμενο θέλησα να ξεχωρίσω τους μύθους από τις αληθινές συνέπειες που έχει αυτή η κακή συνήθεια για το σώμα.

Το σταυροπόδι «ξεκουράζει» από την καθιστική ζωή

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το βασικό πρόβλημα της σύγχρονης ζωής δεν είναι το σταυροπόδι, αλλά το καθισιό. Οι ενήλικες του δυτικού κόσμου έχει υπολογιστεί ότι περνάμε κατά μέσο όρο 7,7 ώρες καθιστοί. Και, ξέρετε, ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, από τα μυοσκελετικά και αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το σταυροπόδι έρχεται σε αυτόν τον καθιστικό τρόπο ζωής ως ένα είδος ξεκούραστης καθιστής θέσης. Ασχέτως με όσα υποστηρίζουν κοινωνικοί ψυχολόγοι, ότι τάχα το σταυροπόδι εκφράζει είτε θέληση για εξουσία είτε συναισθηματική απόσυρση κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής συζήτησης, τα οποία ουδόλως μας ενδιαφέρουν εδώ, η στάση αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα γόνατα, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

Ο Δρ Steven Weiniger, ειδικός στη στάση του σώματος, εξηγεί ότι πολλοί από εμάς καθόμαστε σταυροπόδι για να μειώσουμε την καταπόνηση στο κάτω μέρος της πλάτης μας. Αυτό που δεν συνειδητοποιούμε, ωστόσο, είναι ότι οι προσπάθειες να μειωθεί η καταπόνηση σε ένα μέρος του σώματος μπορούν να προσθέσουν σημαντική πίεση σε άλλα μέρη.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

https://www.ow.gr/wellness/giati-na-min-kathesai-stavropodi/?utm_source=News247&utm_medium=ow_hp&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35