Το φροντιστήριο «ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» θυμάται τον Διονύση Σιμόπουλο

Το φροντιστήριο «ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» θυμάται τον Διονύση Σιμόπουλο

Είμαστε Αστρόσκονη…

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή 7 Αυγούστου σε ηλικία 79 ετών ο επιφανής αστροφυσικός Επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, που ύστερα από τις σπουδές του στις ΗΠΑ στο αντικείμενο της Πολιτικής Επικοινωνίας και Επικοινωνίας της Αστροφυσικής αφιέρωσε τη ζωή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης της Αστροφυσικής.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, επιδιώκοντας πάντα να φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του διαστήματος είχε συχνή δημόσια παρουσία είτε μέσω συνεντεύξεων  είτε μέσω δικής του αρθρογραφίας.

Χαρακτηριστική η αρθρογραφία του με τίτλο «Η Οδύσσεια του Διαστήματος», όπου o Διονύσης Σιμόπουλος αφηγήθηκε την προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει τα άστρα.

Η ερωτική σχέση του ανθρώπου με τον ουρανό είναι μια πανάρχαια ιστορία, αν και για χιλιάδες χρόνια τα μάτια μας, περιορισμένα να βλέπουν μόνον τα λαμπρότερα άστρα της νύχτας, ήταν τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διαθέταμε.

Τεράστια αρθρογραφία ,τεράστιο έργο συγγραφικό και επιστημονικό… το τελευταίο βιβλίο που διαβάσαμε: Είμαστε Αστρόσκονη, (Αθήνα: Μεταίχμιο, 2017)… και κάποια μέρα θα γυρίσουμε στο σύμπαν.

Όσον αφορά τον θάνατο, ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε πει στην ίδια συνέντευξη: «Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία».

Το φροντιστήριο μας τρεις φορές επισκέφτηκε ομαδικά το πλανητάριο και εκείνος εκεί ακούραστος, χαμογελαστός, δεν σταματούσε ποτέ να μιλά στους μαθητές μας αλλά  και σε εμάς για τα πάντα. Απαντούσε στις πιο αφελείς αλλά και  στις πιο σοβαρές και στις πιο επιστημονικές ερωτήσεις όλων.

Ήθελε πάντα ο κόσμος όλος να μαθαίνει ότι μπορούσε και ότι «άντεχε» για το σύμπαν, όσο πιο απλά γίνεται.

Ένα τεράστιο μυαλό, διακεκριμένος αστροφυσικός μα πάνω από όλα... ξεχωριστός Άνθρωπος.

Τον ευχαριστούμε πολύ για ότι μας δίδαξε…



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35