«Θεέ μου, άσε με να αγαπηθώ»: Η τραγωδία της ζωής του Τρούμαν Καπότε

«Θεέ μου, άσε με να αγαπηθώ»: Η τραγωδία της ζωής του Τρούμαν Καπότε

Σε ολόκληρη την αμερικανική λογοτεχνία δεν υπάρχει πιο θλιβερή ιστορία από τη βιογραφία του παιδιού-θαύματος που κατέκτησε τον κόσμο αλλά όχι την ευτυχία.

Πραγματικό παιδί-θαύμα, ο Καπότε δημοσίευε ιστορίες σε περιοδικά από τα είκοσί του χρόνια και κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα σε ηλικία 24 ετών.

Αφού ασχολήθηκε με τη συγγραφή για το θέατρο και τον κινηματογράφο, επέστρεψε στην πεζογραφία, πρώτα με την κλασική νουβέλα "Πρωινό στο Τίφανις", του 1958 και, οκτώ χρόνια αργότερα, με το αριστούργημά του, το «μη μυθιστόρημα», "Εν Ψυχρώ", για την παράλογη δολοφονία μιας αγροτικής οικογένειας του Κάνσας.

Και μετά τίποτα, ή πολύ κοντά στο τίποτα. Ο Καπότε έζησε μόλις 18 χρόνια μετά τη δημοσίευση του "Εν Ψυχρώ", μεγάλο μέρος των οποίων πέρασε δουλεύοντας πάνω σε ένα μυθιστόρημα με τον οδυνηρά ειρωνικό τίτλο Answered Prayers (Απαντημένες Προσευχές).

Όταν δημοσίευσε μερικά κεφάλαια του βιβλίου στο περιοδικό Esquire, οι ζωντανές αντίστοιχες των χαρακτήρων του, πολλές από τις οποίες ήταν σύζυγοι επιχειρηματικών τιτάνων που είχαν εντάξει τον Καπότε στον λαμπερό τους κύκλο, προσβλήθηκαν τόσο πολύ που τον απέφευγαν.

Αν υπήρξε ποτέ κάτι περισσότερο από αυτό το μυθιστόρημα πέρα από εκείνα τα αμφιλεγόμενα πρώτα κεφάλαια, δεν το έδειξε ποτέ σε κανέναν. Αντ’ αυτού, πάχυνε, αποξενώθηκε από τον πολύπαθο έρωτά του με τον Τζακ Ντάνφι και άρχισε να πηγαίνει από εραστή σε εραστή, ζώντας ως ένας «θλιβερός, μοναχικός πρώην» μέχρι το θάνατό του το 1984 από ηπατική νόσο.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35