Ανεξαρτησία και εφηβεία: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να «ανοίξει τα δικά του φτερά»

Ανεξαρτησία και εφηβεία: Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να «ανοίξει τα δικά του φτερά»

Τι σημαίνει «εξαρτημένη ανεξαρτησία» και πώς ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο και υπεύθυνο ενήλικα;

H ανεξαρτησία για τους εφήβους αφορά τη διαδικασία του να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους και να προσδιορίσουν σταδιακά το «ποιοι είναι» και «τι θέλουν» πραγματικά.

Είναι φανερό λοιπόν πως η κατάκτηση αυτής της ικανότητας είναι ένα βασικό μέρος του «ταξιδιού» του παιδιού προς την ενηλικίωση. Επειδή όμως το τμήμα λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου των παιδιών είναι υπό ανάπτυξη, κατά την εφηβεία προκύπτει μια μορφή «εξαρτημένης ανεξαρτησίας». Το παιδί δηλαδή αποζητά την αυτονομία του, η οποία όμως, μόνο με τη σωστή καθοδήγηση και επίβλεψη του γονιού μπορεί να επιτευχθεί.

Πώς βοηθάμε τους εφήβους να γίνουν ανεξάρτητοι

Το να ενθαρρύνετε το παιδί σας να γίνεται μεγαλώνοντας πιο ανεξάρτητο, είναι ωφέλιμο και για τους δυο σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι έφηβοι χρειάζονται κυρίως αγάπη και σεβασμό.

Υποστήριξη και αγάπη

Πολλές φορές, η αγάπη που νιώθουμε για το παιδί μας οδηγεί σε υπέρμετρη ανησυχία και σαν αποτέλεσμα την εκφράζουμε με «λάθος» τρόπο.

Προσπαθήστε να δείξτε την αγάπη σας «σωστά»:

Εκφράστε τακτικό ενδιαφέρον για το σχολείο, τα χόμπι και τους φίλους του παιδιού σας.

Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε το παιδί σας όταν έχει την ανάγκη να σας μιλήσει.

Δώστε του «χώρο» και σεβαστείτε την ιδιωτικότητά του.

Πείτε του συχνά «σ’ αγαπώ».

 Σεβασμός

Καθώς τα παιδιά περνούν από τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας, συχνά βιώνουν έντονα και κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να κατανοεί και να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα μόνο του.

Σεβαστείτε εκτός από το πώς αισθάνεται και το πώς «τοποθετείται» για διάφορα θέματα. Είναι γνωστό πως οι ιδέες και οι απόψεις μας καθορίζουν την προσωπικότητά μας. Οι απόψεις του παιδιού σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές σας, αλλά το να τις παίρνετε στα σοβαρά στέλνει το «μήνυμα» στο παιδί ότι το εκτιμάτε.

Με τον τρόπο αυτό, ο έφηβος νιώθει ασφάλεια και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να δοκιμάσει νέα πράγματα και να ανακαλύψει τα θέλω του.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35