Αναψυκτικά με ζάχαρη: Να γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε

Αναψυκτικά με ζάχαρη: Να γιατί πρέπει να τα αποφεύγετε

Γράφει η Θάλεια Μαραγκοπούλου, Διαιτολόγος–Διατροφολόγος

Τι περιέχουν τα αναψυκτικά και πόση ζάχαρη έχουν; Τι κακό κάνουμε στην υγεία μας αν πίνουμε πολλά;

Είναι δροσιστικά, ευχάριστα στη γεύση και συχνά ικανοποιούν την ανάγκη μας για ανθρακικό. Πολλοί δηλώνουν «εξαρτημένοι» από τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα καταναλώνουν με μεγάλη συχνότητα, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Άλλοι υποστηρίζουν πως πίνουν μόνο ένα με δύο ποτηράκια αναψυκτικού μία φορά την εβδομάδα.

Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να τα δοκιμάσουν καν και τα αποφεύγουν στη διατροφή τους. Όπως και να έχει όμως, σε όποια κατηγορία και αν ανήκει ο καθένας, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι το τι κρύβουν τα αναψυκτικά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τα αποφεύγουμε.

Τι περιέχουν τα αναψυκτικά;

Ας ξεκινήσουμε αρχικά με το τι είναι το αναψυκτικό. Πρόκειται για ένα είδος ποτού που συνήθως περιέχει ανθρακούχο νερό, ένα γλυκαντικό και ένα φυσικό ή τεχνητό άρωμα για να δίνει την γεύση. Το γλυκαντικό μπορεί να είναι ένα σάκχαρο, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, χυμός φρούτων, υποκατάστατο ζάχαρης ή κάποιος συνδυασμός αυτών.

Μπορεί επίσης να περιέχει καφεΐνη, χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και πολλά άλλα πρόσθετα.

Οι επιστήμονες έχουν ανακηρύξει τα αναψυκτικά εδώ και χρόνια σε νούμερο ένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία υποστηρίζοντας πως η κατανάλωσή τους ελλοχεύει κινδύνους που οδηγούν σε προβλήματα υγείας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35