Πότε (και πώς) φτιάχτηκε η Κόκα-κόλα;

Πότε (και πώς) φτιάχτηκε η Κόκα-κόλα;

Η κόκα-κόλα είναι το διασημότερο αναψυκτικό στον κόσμο. Το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού αναγνωρίζει το λογότυπό της, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι την απολαμβάνουν καθημερινά. Ξέρεις από πότε την πίνουμε, ποιος και πώς την έφτιαξε;

Προϊόν φαρμακείου…

Αν δεν γνωρίζεις τον πατέρα του αναψυκτικού, μάθε ότι ήταν ένας φαρμακοποιός από την Ατλάντα, ονόματι Τζον Πέμπερτον. Το απόγευμα της 8ης Μαΐου 1886 πειραματιζόταν με διάφορα υλικά (ανάμεσα στα οποία και η κοκαΐνη!), προκειμένου να παρασκευάσει ένα φάρμακο για άμεση ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Ανακατεύοντάς τα σε μια χάλκινη χύτρα δημιούργησε κατά λάθος ένα υγρό στο χρώμα καραμέλας, που μύριζε όμορφα.

Ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, πήρε το υγρό και το πήγε στο φαρμακείο του Τζέικομπς, που βρισκόταν λίγο μέτρα πιο κάτω. Εκεί του πρόσθεσαν ανθρακούχο νερό και το έδωσαν στους πελάτες να το δοκιμάσουν.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές, αφού το νέο αναψυκτικό είχε ιδιαίτερη και ευχάριστη γεύση (σημείωσε δε ότι ως το 1905 η κόκα-κόλα εξακολουθούσε να έχει στη σύστασή της μικροποσότητα κοκαΐνης…). Έτσι, το φαρμακείο του Τζέικομπς άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι.

Και το όνομα αυτής…

“Νονός” της κόκα-κόλα είναι ο λογιστής του Πέμπερτον, Φρανκ Ρόμπινσον, ο οποίος έγραψε το όνομά της (Coca-Cola) με τον γραφικό του χαρακτήρα. Αυτό το λογότυπο χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Η πορεία προς την επιτυχία

Το πιο γνωστό αναψυκτικό στον πλανήτη πουλιόταν για 3 χρόνια (περίπου 9 ποτήρια την ημέρα) μόνο στο φαρμακείο του Τζέικομπς. Ώσπου μια μέρα ο Πέμπερτον – μη συνειδητοποιώντας ότι είχε δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα – αποφάσισε να πουλήσει την εταιρία του στον επιχειρηματία Άστι Γκριγκς Κάντλερ, έναντι περίπου 2.300 δολαρίων.

Ο Κάντλερ με διάφορους έξυπνους τρόπους απογείωσε τις πωλήσεις – καίτοι το προϊόν εξακολουθούσε να διατίθεται από τα φαρμακεία – και ως το 1895 είχε κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής του αναψυκτικού στο Σικάγο, το Ντάλας και το Λος Άντζελες.

Ωστόσο, αυτός που εμφιάλωσε πρώτος το αναψυκτικό ήταν ο Τζόζεφ Βίντενχαρμ, ένας επιχειρηματίας από το Μισισιπή.

Το πρώτο μπουκάλι πουλήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1894.

Η αλλαγή στη σύνθεσή της δεν είχε επιτυχία

Τον Απρίλιο του 1985 αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή στη σύνθεση του διάσημου αναψυκτικού – για πρώτη φορά έπειτα από 99 χρόνια. Αλλά, παρά το γεγονός ότι η νέα γεύση άρεσε, οι καταναλωτές απαίτησαν την αρχική συνταγή. Έτσι, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η αυθεντική συνταγή επέστρεψε στην αγορά ως Coca Cola Classic και τοποθετήθηκε δίπλα στη New Coke.

Πότε ήρθε στην Ελλάδα

Η κόκα-κόλα έφτασε στην Ελλάδα την δεκαετία του ΄60. Σχεδόν 80 χρόνια από την ημέρα της πρώτης (κατά λάθος) παρασκευής της και αφού είχε εισχωρήσει στην αγορά πολλών κρατών Αμερικής και Ευρώπης. Όμως, παρότι πέρασε από την έγκριση του Γενικού Χημείου του Κράτους στις 11/2/1964, χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια μέχρι να πάρει τη θέση της στα ράφια των παντοπωλείων. Αυτό έγινε στις 10 Αυγούστου του 1969 και γρήγορα καθιερώθηκε (καλώς ή κακώς…) ως αγαπημένο αναψυκτικό (και) των Ελλήνων.

* Πληροφορίες από: sansimera.gr- poiostigiati.gr



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35