Πέντε σκοτεινές στιγμές στην ιστορία που προσπάθησαν να μας κρύψουν

Πέντε σκοτεινές στιγμές στην ιστορία που προσπάθησαν να μας κρύψουν

Η Ιστορία πολλές φορές υπερβαίνει τη φαντασία. Ή δίνει τροφή για σκοτεινά σενάρια, βγαλμένα μέσα από τα πιο δυστοπικά θρίλερ.

Μια κοινή παραδοχή είναι πως η ιστορία μας βοηθά να εξερευνήσουμε τις αληθινές μας ρίζες. Ωστόσο, στα σχολεία και στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, δε διδασκόμαστε όλες τις πλευρές της ιστορίας. Και δε μιλάμε μόνο για εκείνη που "γράφουν οι νικητές", αλλά για γεγονότα που εκουσίως αποσιωπήθηκαν σε βάθος χρόνου.

Παρακάτω απαριθμούμε πέντε από τις -αρκετές- σκοτεινές πτυχές της παγκόσμιας ιστορίας, που έμειναν μακριά από τις καταγραφές και τα βιβλία ή αποτυπώθηκαν μερικώς.

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ VIPEHOLM

Η τερηδόνα ήταν γνωστή στις ΗΠΑ από τα τέλη του 1890, όταν οι άνθρωποι είχαν βεβαίως, ελάχιστη φροντίδα για τη στοματική υγιεινή. Τη δεκαετία του 1940 έλαβαν χώρα στη Σουηδία τα περιβόητα "πειράματα του νοσοκομείου Vipeholm" στο Λουντ. Τα πειράματα χρηματοδοτήθηκαν από τη βιομηχανία ζάχαρης της χώρας και από την οδοντιατρική κοινότητα, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί εάν οι υδατάνθρακες επηρέασαν τον σχηματισμό κοιλοτήτων.

Οι άνθρωποι που "εξετάστηκαν" ήταν ασθενείς με νοητικές αναπηρίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα εν λόγω πειράματα να θεωρηθεί πως έχουν παραβιάσει τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

https://arxaia-ellinika.blogspot.com/2022/09/skoteines-stigmes-istoria.html



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35