Καφές εναντίον τσαγιού, τσάι εναντίον καφέ: η μάχη μετράει δεκαετίες, με εξίσου παθιασμένους φαν και στα δύο στρατόπεδα.
Τρεις εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι της «Washington Post», όμως, θέλησαν να ανακηρύξουν μια και καλή τον νικητή συγκρίνοντας, μέσα από τις πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, τα οφέλη και τη γενικότερη επίδρασή τους στην υγεία.
1η φάση: Πηγή φυτικών ινών
Γνωρίζατε πως ο πρωινός σας καφές περιέχει μια δόση φυτικών ινών; Έρευνα διαπίστωσε πως κατά μέσο όρο ο καφές έχει από 1,1 έως 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φλιτζάνι, ανάλογα με το αν είναι φίλτρου, εσπρέσο ή στιγμιαίος.
Συγκριτικά, ένα φλιτζάνι φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει περίπου μισό γραμμάριο φυτικών ινών. Το τσάι, αντίθετα, δεν βοηθάει στη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη 25 γραμμαρίων φυτικών ινών – εκτός αν αποφασίσει κάποιος να μασουλίσει τα φύλλα του.
Ένας βαθμός για τον καφέ
2η φάση: Ενίσχυση συγκέντρωσης
Πολλή δουλειά; Πολύ διάβασμα; Η καφεΐνη τόσο στον καφέ όσο και στο τσάι θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε – αρκεί να μην το παρακάνετε, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να φέρει νευρικότητα και υπερδιέγερση.
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου περιέχει κάπου 100 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι περίπου 50 mg καφεΐνης. Με δυο λόγια, το τσάι έχει αρκετή καφεΐνη ώστε να τονώσει τον οργανισμό χωρίς να πειράζει στον ύπνο.
Ένας βαθμός για το τσάι
3η φάση: Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος
Ο καφές και το τσάι είναι καλές πηγές πρόσληψης πολυφαινολών – οργανικές χημικές ουσίες που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και αποτελούν, όπως επισημαίνει ο Τιμ Σπέκτορ, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, πολύτιμο «καύσιμο» για τα ωφέλιμα βακτήρια που συγκροτούν το μικροβίωμα του εντέρου.
Ο καφές περιέχει σημαντικά περισσότερες πολυφαινόλες από το πράσινο τσάι και το πράσινο τσάι έχει περισσότερες από το μαύρο τσάι.
Δεύτερος βαθμός για τον καφέ
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ