Κάποια χαρακτηριστικά έχουν συνδεθεί με την άνω του μέσου όρου ευφυΐα, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες.
Δείτε παρακάτω οκτώ παράξενα χαρακτηριστικά των εξαιρετικά έξυπνων ανθρώπων…
Τα οκτώ παράξενα χαρακτηριστικά
1. Ψυχικές διαταραχές: Η μαθηματική ιδιοφυΐα του Τζον Νας είναι ανάμεσα στα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα διάσημων προσωπικοτήτων που έπασχαν από ψυχικές νόσους – εν προκειμένω, από σχιζοφρένεια. Ωστόσο πολλά ακόμα από τα πιο λαμπερά μυαλά υπέφεραν από ψυχικές νόσους, όπως οι Edgar Allan Poe, Jackson Pollock αλλά και Amy Winehouse. Όπως έχουν παρατηρήσει μάλιστα οι επιστήμονες, μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη μνήμη και την περιέργεια στα πειραματόζωα αυξάνει τον κίνδυνο για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια στους ανθρώπους.
2. Άγχος: Μια ακόμα ψυχική διαταραχή, η οποία όμως μπορεί να εντοπίζεται σε άκρως λειτουργικούς ανθρώπους, συνδέεται με την υψηλή ευφυΐα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη (SUNY Downstate Medical Center). Ενδεχομένως γιατί η ικανότητά μας να φανταζόμαστε πιθανά σενάρια για διάφορες καταστάσεις, μια ικανότητα που σχετίζεται με την αφηρημένη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, μας κάνει πιο επιρρεπείς στο άγχος.
3. Τάση για ρίσκα: Μια φιλανδική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και οι οποίοι δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκα είναι πιο έξυπνοι. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με προσομοίωση οδήγησης και παρατηρήθηκε ότι όσοι πήραν πιο επικίνδυνες αποφάσεις έχουν περισσότερη λευκή ουσία στον εγκέφαλο, που συνδέεται με τις νοητικές λειτουργίες. (Αν και η απρόσεκτη οδήγηση, εδώ που τα λέμε, δεν είναι κάτι τόσο έξυπνο.)
4. Τάση για βωμολοχίες: Η χρήση προσβλητικών λέξεων σίγουρα δεν αποτελεί προφανή ένδειξη ευφυΐας, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Language Studies, μπορεί και να είναι. Οι βωμολοχίες συνδέονται με πλουσιότερο λεξιλόγιο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να σχετίζεται με μεγαλύτερη ευφυΐα, όπως προσπαθούν να εξηγήσουν οι ειδικοί (χωρίς να μας πείθουν απόλυτα).
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ