Οι Χάρης Παπαλίτσας, Ζήνωνας Χριστοφίδης και Φάνης Μαϊκαντής μοιράζονται μαζί μας γνώσεις, εμπειρία και τα μυστικά που θα μας κάνουν εξπέρ στο σπιτικό ζύμωμα του ψωμιού.
1. 100% σικαλένιο ψωμί
(συνταγή από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά, «Το ψωμί», εκδ. Καστανιώτης)
Υλικό
450 γρ. αλεύρι σικαλένιο ολικής αλέσεως
2 κουταλιές σπόρο κάραγουεϊ (άγριο κύμινο)
40 γρ. μαγιά νωπή ή 3 κουταλάκια στεγνή
½ λίτρο ζεστό νερό
800 γρ. αλεύρι σικαλένιο ολικής αλέσεως
2 ½ κουταλάκια αλάτι
2-3 κουταλιές ηλιέλαιο
Διαδικασία
Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε το προζύμι, που χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρώσει τη ζύμωσή του και να μπορέσει να ανεβάσει στη δεύτερη φάση αυτή τη βαριά ζύμη. Ανακατεύουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε μεγάλο δοχείο γιατί θα φουσκώσουν. Φτιάχνουμε ένα μείγμα ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε το με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί για 48 ώρες. Μετά ενώνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει ελαστική η ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο και μετά ζυμώνουμε λίγο και πλάθουμε δύο φρατζόλες ή καρβελάκια.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ