Video Club – Τέλος Εποχής: Η ιστορία των VHS από την αρχή

Video Club – Τέλος Εποχής: Η ιστορία των VHS από την αρχή

Των Γιάννη Αλεξίου – Σπύρου Μποζίκη

Το πρώτο μέσο που έφερε τον κινηματογράφο στο σπίτι και χωρίς λογοκρισία…

Το καλοκαίρι του 1979 μια νέα συσκευή, με την ονομασία Video, μάρκας JVC, έκανε την εμφάνισή της στον Σύνδεσμο Φιλάθλων Πανιωνίου στην οδό Βυζαντίου. Λίγο καιρό αργότερα, στις 9 Ιουνίου ο Πανιώνιος κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας στο τελικό στου Καραϊσκάκη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ με 3-1. Ένας άθλος για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο τελικός γράφτηκε στο Video σε κασέτα VHS και προβαλλόταν για καιρό σε sold-out προβολές καθημερινά στο Σύνδεσμο Φιλάθλων της κυανέρυθρης ομάδας. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το Video, πήρε… φωτιά δίνοντας τη χαρά στους φιλάθλους του Πανιωνίου να βλέπουν και να ξαναβλέπουν κάτι ονειρικό.

Τα πρώτα βίντεο εμφανίστηκαν στη ζωή μας στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι πιο εύποροι άρχισαν να αγοράζουν βίντεο μαζί με έγχρωμη τηλεόραση επίσης κάτι καινούργιο τότε. Η μεγάλη ακμή της βιντεοκασέτας ήταν από το 1985 έως το 1989 που εμφανίστηκε η ιδιωτική τηλεόραση. Τα Video Club τη χρυσή αυτή πενταετία έφθασαν περίπου τις 4.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα χρόνια αργότερα, από την εμφάνιση των πρώτων Video, το 1983, κάνει πρεμιέρα στο «Rex 1» η ταινία «Ο Δράκος, Το Πρόσωπο της Ημέρας» του Κώστα Καραγιάννη με πρωταγωνιστή τον Βλάσση Μπονάτσο.

Όμως κατεβαίνει με συνοπτικές διαδικασίες λογοκρισίας και την επέμβαση της αστυνομίας που κατάσχεσαι τις κόπιες, έβγαλε τον κόσμο έξω από το σινεμά και κατέβασε τις διαφημιστικές αφίσες του έργου. Αρμόδια υπουργός πολιτισμού τότε ήταν η Μελίνα Μερκούρη. Η ταινία ανέβηκε ξανά μετά από καιρό με άλλο τίτλο, λογοκριμένη και πέρασε απαρατήρητη. Αντίθετα κυκλοφόρησε χωρίς λογοκρισία σε βιντεοκασέτα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35