Πώς θα ηρεμήσεις άμεσα όταν πανικοβάλλεσαι, πώς θα βγάλεις τραγούδι από το μυαλό σου που έχει κολλήσει εκεί όλη μέρα, και άλλα κόλπα που δεν ήξερες ότι χρειαζόσουν.
Στα αγγλικά λέγονται life hacks και είναι, βασικά, κόλπα που δεν θα σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά θα κάνουν την καθημερινότητά σου λίγο πιο απλή –ενδεχομένως και λίγο καλύτερη. Από το πώς θα ξεκολλήσεις ένα τραγούδι που σου έχει καρφωθεί στο μυαλό και δε λέει να φύγει, μέχρι το πώς θα ηρεμήσεις γρήγορα αν δεν μπορείς να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα life hacks που αλιεύσαμε από το ίντερνετ.
Όταν σε πιάνει πανικός, και δεν μπορείς να σταματήσεις τις σκέψεις σου που τρέχουν με χίλια, ακολούθα τον κανόνα του 333: Συγκεντρώσου στο να απαριθμήσεις τρία πράγματα που βλέπεις, τρία πράγματα που ακούς, και τρία μέρη του σώματός σου.
Όταν χαζολογάς αναβάλλοντας ό,τι έχεις να κάνεις, και θέλεις να σταματήσεις για να δουλέψεις επιτέλους, το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις είναι να επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι έχεις πάρα πολλή δουλειά. Αντ’ αυτού, πες ότι θα δουλέψεις για 5 λεπτά, και μετά θα επιστρέψεις στο βίντεο που έβλεπες/ στο newsfeed του Facebook. Κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσεις να δουλεύεις και μετά από αυτό το 5λεπτο.
Όταν σου κολλάει τραγούδι που δεν φεύγει από το μυαλό σου, αυτό (δεν θα το πιστέψεις αλλά) συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός σου το θεωρεί μισοτελειωμένη δουλειά. Δοκίμασε να το ακούσεις από την αρχή ως το τέλος, σιγοτραγουδώντας το παράλληλα, και θα δεις ότι θα σου ξεκολλήσει.
Αν υποψιάζεσαι ότι κάποιος σε κοιτάζει, αλλά δεν θες να γυρίσεις να τσεκάρεις, κάνε πως χασμουριέσαι, και μετά κοίτα με την άκρη του ματιού σου. Αν χασμουρηθεί κι αυτός, όντως σε κοιτούσε.
Όταν κάποιος απολογείται για κάτι που εσύ δεν θεωρείς ότι είναι άξιο απολογίας, υποσυνείδητα λέει τι τον ενοχλεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος σου ζητάει συγνώμη που σε διέκοψε, ενώ εσύ καθόλου δεν ενοχλείσαι όταν σε διακόπτουν, στην πραγματικότητα αυτό που λέει είναι ότι εκείνος ενοχλείται όταν τον διακόπτουν.
Ο γρηγορότερος τρόπος για να θυμάσαι κάτι που μόλις έμαθες, είναι να το εξηγήσεις αμέσως μετά σε κάποιον άλλο (σαν να το «διδάσκεις» ας πούμε).
Σε μεγάλες παρέες, όταν κάποιος λέει ένα αστείο, την ώρα που γελάμε έχουμε την τάση να κοιτάζουμε αυτόν που συμπαθούμε περισσότερο –ή που γουστάρουμε. Αν θες να τσεκάρεις αυτόν που σε ενδιαφέρει, για να βεβαιωθείς, τσέκαρε αν σε κοιτάζει την ώρα που γελάει.
Η νευρικότητα και ο ενθουσιασμός προκαλούν τις ίδιες σωματικές αντιδράσεις. Οπότε, για να ηρεμήσεις από το τρέμουλο ή το τραύλισμα πριν από μια παρουσίαση πχ, προσπάθησε να σκεφτείς ότι είσαι ενθουσιασμένος/η και όχι αγχωμένος/η.
Επίσης, όταν έχεις άγχος, παραδόξως βοηθά το να μασήσεις μια τσίχλα, γιατί ο εγκέφαλός σου λαμβάνει έτσι το σήμα «τρώμε, επομένως δεν βρισκόμαστε σε άμεσο κίνδυνο».
Αν αναρωτιέσαι πόση ώρα είναι «το κανονικό» για να κοιτάξεις κάποιον που σου συστήνουν στα μάτια πριν γίνει άβολο και για τους δυο σας, η απάντηση είναι «όσο χρειάζεται για να παρατηρήσεις τι χρώμα μάτια έχει».
Πηγή: https://www.in2life.gr