Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία…  179 χρόνια μετά

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία… 179 χρόνια μετά

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1843, 179 χρόνια δηλαδή, ο Άγγλος συγγραφές,  Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol) και αμέσως έγινε μεγάλη επιτυχία. Μόλις την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του πούλησε 6.000 αντίτυπα, ασύλληπτο νούμερο για την εποχή εκείνη.

Διήγημα του Κάρολου Ντίκενς, που δημιούργησε τον μοναδικό μεγάλο χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας.  

Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ Λονδρέζος επιχειρηματίας, ο οποίος εργάζεται με μόνο στόχο την αύξηση της ήδη μεγάλης περιουσίας του, ενώ θεωρεί τα Χριστούγεννα «απάτη».

Την παραμονή των Χριστουγέννων, έχοντας αρνηθεί να κάνει δωρεά σε μία φιλανθρωπική οργάνωση για τους άπορους και τους φτωχούς, τον επισκέπτεται το πνεύμα του πρώην συνεταίρου του, για να τον συνετίσει. Του προαναγγέλλει τα τρία πνεύματα που θα ακολουθήσουν…

Το πρώτο πνεύμα είναι το «Πνεύμα των Χριστουγέννων του παρελθόντος», που τον μεταφέρει στην παιδική του ηλικία, την πρώτη του δουλειά, αλλά και την πρώτη του αγάπη, η οποία και τον χώρισε, όταν αντιλήφθηκε ότι δεν πρόκειται να την αγαπήσει ποτέ τόσο, όσο τα χρήματα.

Το δεύτερο πνεύμα είναι το «Πνεύμα των Φετινών Χριστουγέννων», το οποίο μεταφέρει τον Σκρουτζ στην αγορά του Λονδίνου, εκεί όπου όλοι κάνουν τα ψώνια τους για την ημέρα των Χριστουγέννων. Εκτός, όμως, από την αγορά επισκέπτονται το σπίτι του ανηψιού του, αλλά και το σπίτι του υπαλλήλου του. Το «Πνεύμα των Φετινών Χριστουγέννων» προειδοποιεί τον Σκρουτζ πως αν δεν αυξήσει τον μισθό του υπαλλήλου του, τότε το μικρότερο του παιδί, που είναι βαριά άρρωστος, μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα θα έχει φύγει από τη ζωή.

Τελευταίο εμφανίζεται το «Πνεύμα των Μελλοντικών Χριστουγέννων» που μεταφέρει τον Σκρουτζ στην ημέρα της κηδείας του, μια κηδεία την οποία παρακολούθησαν δύο-τρεις επιχειρηματίες, επειδή παρεχόταν δωρεάν γεύμα. Ύστερα, το πνεύμα τον μεταφέρει στο σπίτι του υπαλλήλου του, εκεί όπου όλη η οικογένεια θρηνεί την απώλεια του μικρότερου μέλους της.

Η επίσκεψη των τριών πνευμάτων έχει ως αποτέλεσμα ο Σκρουτζ να αλλάξει πλήρως την στάση του. Την επόμενη μέρα, ανήμερα των Χριστουγέννων, περνά το απόγευμα με τον ανηψιό του και στέλνει ανώνυμα μία γαλοπούλα στον υπάλληλό του, στον οποίο κάνει και αύξηση.

Ο Ντίκενς έγραψε τότε… μία χριστουγεννιάτικη ιστορία που θα συγκινήσει και θα αφυπνίσει την κοινωνία της εποχής του. Μια ιστορία διαχρονική που ακόμα και σήμερα 179 χρόνια συνεχίζει να είναι  πιο διάσημη, πολυαγαπημένη και εορταστική χριστουγεννιάτικη ιστορία!

Αξίζει λοιπόν να τη δείτε σε ταινία, στο θέατρο ή ακόμα και να την διαβάσετε και αυτά τα Χριστούγεννα!!!

Καλλιόπη Γραμμένου 



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35