Η χριστουγεννιάτικη «μάχη» των θερμίδων: Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες ή βασιλόπιτα;

Η χριστουγεννιάτικη «μάχη» των θερμίδων: Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες ή βασιλόπιτα;

Λίγοι έχουν αντισταθεί μέχρι σήμερα στον πειρασμό να ξεκινήσουν την «επίθεση»... σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες!

Μόλις τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, λίγα είναι τα σπίτια που δεν είναι εφοδιασμένα πλέον με τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων.

Πόσες θερμίδες έχουν, όμως, τα γλυκά που φτιάχνουμε παραδοσιακά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και ποια μπορούμε να τρώμε με λιγότερες «τύψεις»

Μελομακάρονα

Αναμφισβήτητος νικητής στις προτιμήσεις, τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων δεν είναι όμως και αυτά με τις λιγότερες θερμίδες.

Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες - που αυξάνονται αν είναι με κουβερτούρα.

Βέβαια τα μελομακάρονα «υπερέχουν» καθώς δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ περιέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών.

Κουραμπιέδες

Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου είναι η προσωποποίηση του… θερμιδικού τρόμου!

Κι αυτό διότι ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες, που επίσης ανεβαίνουν αν είναι με κουβερτούρα.

Οι κουραμπιέδες περιέχουν, μάλιστα, και κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών.

Δίπλες

Το «παραδοσιακό» γλυκό της Πρωτοχρονιάς «δίνει» περίπου 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια.

Οι δίπλες παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια και περιέχουν και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια).

Η αντιοξειδωτική τους αξία είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Βασιλόπιτα

Η «αρχόντισσα» του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν παρασκευάζεται σε διαφορετικές εκδοχές.

Η βασιλόπιτα - τύπου κέικ «δίνει» στα 100 γρ. περίπου 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρών!.

Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με αρκετά μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αυγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Καλύτερη επιλογή από την τύπου κέικ είναι ξεκάθαρα η «βασιλόπιτα τσουρέκι»,  καθώς φτιάχνεται με το μισό βούτυρο. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες

1 κομμάτι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρών.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35