Λευκό ρύζι: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Λευκό ρύζι: Οι επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση λευκού ρυζιού βλάπτει μακροπρόθεσμα την καρδιά όσο και η κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Ερευνητές στο Ιράν εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στους ανθρώπους που έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα δημητριακά και τον συνέκριναν με αυτούς που έτρωγαν δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο στη μέση ηλικία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei είπε ότι οι επιπτώσεις μιας διατροφής πλούσιας σε επεξεργασμένα δημητριακά ήταν παρόμοιες με αυτής που βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό.

«Μια δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να θεωρηθεί παρόμοια με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολλά ανθυγιεινά σάκχαρα και έλαια», είπε.

Τα επεξεργασμένα δημητριακά διασπώνται γρήγορα από το σώμα επειδή τους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του μεταγευματικού σακχάρου.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά και να προκαλέσουν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν ολόκληρους τους κόκκους του σιταριού, ενώ τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν αλεσθεί μετά την αφαίρεση του φλοιού τους.

Αυτό γίνεται για να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής τους, συνεπάγεται όμως ότι χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά κατά την επεξεργασία τους.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35