8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ

Η Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία διοργανώνει στην Ανδρίτσαινα το 8ο συνέδριό της το τριήμερο 28-30 Ιουλίου με θέμα «Ονοματολογικά Πελοποννήσου» στον χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της πόλης με τη συμμετοχή 45 συνέδρων από όλη την Ελλάδα.

Στόχος του συνεδρίου είναι η επιστημονική συγκέντρωση, ταξινόμηση, προβολή και μελέτη των κύριων ονομάτων από τον χώρο της Πελοποννήσου, που δεν έχουν τύχει ως τώρα της προσοχής των ερευνητών, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και ομιλίες με ευρύτερο θεωρητικό ονοματολογικό περιεχόμενο.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν με εισήγησή τους οι φιλόλογοι-μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας Γιώργος Αγγελόπουλος (3ο Γυμνάσιο Πύργου) και Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (Γυμνάσιο Πελοπίου) το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 12.15 και 18.00μμ αντίστοιχα.

Ο Γ. Αγγελόπουλος θα αναπτύξει το θέμα «Ονοματολογία των χωριών της Δ.Ε. Είρας Μεσσηνίας», τα οποία ανήκουν σήμερα στον δήμο Οιχαλίας Μεσσηνίας και βρίσκονται πλησίον του ναού του Επικούριου Απόλλωνα και του ποταμού Νέδα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό από την αρχαία περίοδο.  Έχοντας καταγωγή από το Στάσιμο Μεσσηνίας θα παρουσιάσει τις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας των δημοτικών διαμερισμάτων: Αγ. Σώστης, Αμπελιώνα, Κακαλέτρι, Μαρίνα, Νέδα, Πέτρα, Σκληρού, Στάσιμο και Σύρριζο, βασισμένος σε βιβλιογραφική και διαδικτυακή αναφορά αλλά και μαρτυρίες των κατοίκων.

Ο Π. Γεωργακόπουλος, που ζει στην Αρχαία Ολυμπία, θα αναπτύξει το θέμα «Παρωνύμια της Αρχαίας Ολυμπίας», το οποίο αφορά στα «παρατσούκλια» που ακούγονται στην πόλη ακόμη και σήμερα. Κατά την έρευνά του έκανε μια προσπάθεια καταλογοποίησης των παρωνυμίων και ερμηνευτικής προσέγγισης ή και απόπειρα διερεύνησης της προέλευσής τους σε βάθος χρόνου. Επίσης, θα αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους γεννήθηκαν τα ονόματα αυτά, κάποια από τα οποία είναι κωμικά ή χιουμοριστικά, ενώ ορισμένα ίσως να αγγίζουν και τα όρια της προσβολής.

Στους συμμετέχοντες ακροατές (φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές) θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα και για εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω του συνδέσμου  //youtube.com/@TripolisWebTV">https://youtube.com/@TripolisWebTV



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35