2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ: Η Χίος βάζει τα καλά της

2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ: Η Χίος βάζει τα καλά της

Η γιορτή του πολιτισμού με ποικίλες εκδηλώσεις ξεκινά από τις 26 Αυγούστου στο νησί της μαστίχας, με επίκεντρο το πανέμορφο Castelli.

Χίος, η μυροβόλος. Τόπος μοναδικής ομορφιάς, γεμάτος ιστορία, τέχνη και θρύλους. Χίος, το νησί του ευωδιαστού Κάμπου, που το μεσαιωνικό παρελθόν του «ανασαίνει» μέσα από τα κάστρα και τους πύργους του, μάρτυρας της μακραίωνης ιστορίας του. Με αίσθημα σεβασμού για τον πολιτισμό της και τις παραδόσεις της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πέρυσι για πρώτη φορά οργάνωσε στη Χίο ένα φεστιβάλ με σκοπό να ενώσει αξίες, έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Έτσι η διοργάνωση «Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου – Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», που αγαπήθηκε τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους κατοίκους του νησιού, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από τις 26 Αυγούστου έως και τις 22 Σεπτεμβρίου επιδιώκοντας να μας ταξιδέψει στον «πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες» με οικοδέσποινα τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

«Η ιδέα της διοργάνωσης αυτού του φεστιβάλ ξεκίνησε από τους ίδιους τους κατοίκους των μεσαιωνικών χωριών και συγκεκριμένα των Μεστών και των Ολύμπων, οι οποίοι ζήτησαν από την Περιφέρεια να οργανώσει ένα φεστιβάλ εν είδει γιορτής ώστε να καθιερωθεί ως θεσμός προσέλκυσης επισκεπτών κάθε χρόνο στα καστροχώρια, τα οποία είναι περιώνυμα για τη μοναδική αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ομορφιά τους» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Όπως εξηγεί, με αφετηρία αυτή την πρόταση προχώρησαν το 2022 στη δημιουργία του 1ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, ο τίτλος του οποίου διευρύνθηκε εφέτος σε «Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου – 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ». «Θέλαμε να τονίσουμε την ομορφιά αυτών των τόπων και την πλούσια ιστορία τους» αναφέρει. «Φυσικά ο όρος «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ» αναφέρεται στον τόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και όχι στη θεματολογία του και επιλέχθηκε γιατί η περίοδος του ύστερου Μεσαίωνα των Γενουατών έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το νησί στην οργάνωση της καλλιέργειας της μαστίχας, των εσπεριδοειδών και του εμπορίου τους, αλλά και της ναυτιλίας, θέτοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα ανάδειξη της Χίου σε κοσμοκράτειρα δύναμη».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35