Ποια ήταν η μυστηριώδης γυναίκα... των Sante;

Ποια ήταν η μυστηριώδης γυναίκα... των Sante;

H όμορφη ξανθιά της κασετίνας που κάπνιζε με μοιραία και ανέμελη ηδυπάθεια, πρόλαβε εδώ και οκτώ δεκαετίες να αιχμαλωτίσει τη φαντασία των εθισμένων στη νικοτίνη που αντάλλαξαν μια επιβλαβή συνήθεια με την ηδονή της απόλαυσης. 

Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους, το 1933 από την εταιρεία των αδελφών Κωνσταντίνου τα Sante ύφαναν έναν συναρπαστικό μύθο που τα ανέδειξε σε διαχρονικό σύμβολο της βιομηχανίας καπνεμπορίου.

Στην εξέλιξη αυτή, συνέβαλε καταλυτικά, εκτός από το καλό χαρμάνι, (0,7mg νικοτίνη, 18 mg πίσσα)η διάσημη κόκκινη κασετίνα με την ξανθιά γυναίκα που καπνίζει. Ακόμα και το ίδιο το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία- σημαίνει στα γαλλικά, Υγεία, πείθοντας τους καπνιστές ότι οφείλουν στον εαυτό τους την πολυτέλεια μιας ευφρόσυνης συνήθειας.

Άλλοι καιροί…

Η κατάργηση του θρυλικού τσιγάρου που έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες σηματοδοτεί το τέλος μιας 80χρονης ιστορίας.

Μα ποια ήταν η μυστηριώδης γυναίκα;

Τα γραφεία της εταιρείας Κωνσταντίνου ήταν στην οδό Λυκούργου αλλά τα τσιγάρα φτιάχνονταν στο δημόσιο καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Το πακέτο γρήγορα έγινε αγαπημένο σκανδαλιστικό θέμα συζήτησης της Αθηναϊκής κοινωνίας και σ' αυτό συνέβαλε η διάσημη κόκκινη κασετίνα με την ξανθιά γυναίκα που καπνίζει.

Όλοι προσπαθούσαν να μάθουν ποια ήταν η εικονιζόμενη του «ωραιότερου πακέτου της αγοράς» για την κυκλοφορία του οποίου έγινε ειδική παραγγελία σε ζωγράφο. Ήταν μια κυρία της καλής Αθηναϊκής κοινωνίας; Έμπνευση του ζωγράφου ή μήπως κάποια εξωτική καλλονή; Τελικά δεν άργησε να γίνει γνωστό ότι η εικονιζόμενη δεν ήταν άλλη από την πληθωρική καλλιτέχνι Ζωζώ Νταλμάς.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35