«Η Σμύρνη με τα περίχωρα» - Αφιέρωμα στην Καταστροφή της Σμύρνης, την Κυριακή 10.9 στην ERT WORLD

«Η Σμύρνη με τα περίχωρα» - Αφιέρωμα στην Καταστροφή της Σμύρνης, την Κυριακή 10.9 στην ERT WORLD

«Σμύρνη με τα περίχωρα» του Σταύρου Παντελίδη (1935)

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο τραγούδι «Σμύρνη με τα περίχωρα», που ηχογραφήθηκε το 1935 σε στίχους και μουσική του Σταύρου Παντελίδη και πρώτη εκτέλεση της Γεωργίας Μηττάκη. Ένα τραγούδι-ύμνος στη ζωή και την ομορφιά της Σμύρνης, αλλά και έκφραση νοσταλγίας για τόπους, ανθρώπους και καταστάσεις που χάθηκαν για πάντα.

Τρεις άνθρωποι, μία υπερήλικη πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής και δύο νεότεροι που έχουν ρίζες στη Σμύρνη, καταθέτουν στο φακό της εκπομπής τις δικές τους μαρτυρίες για τη Σμύρνη.

Συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται από πλάνα αρχείου η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η οποία νοσταλγεί τη ζωή της πριν από το 1922, μιλά για τον πλούτο και τον πολιτισμό της Σμύρνης και θυμάται με πίκρα τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Επίσης, ο Βασίλης Πετρόχειλος, απόγονος του Σταύρου Παντελίδη, μιλά για τον πρόγονό του και τη σύνθεση του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Ακόμη, ο Σπύρος Παπαϊωάννου, με μητέρα Σμυρνιά, εξομολογείται τον γοητευτικό μύθο της Σμύρνης που γεννήθηκε μέσα από τις αφηγήσεις και τα ενθύμια των συγγενών του και σχολιάζει το βαθύτερο νόημα του τραγουδιού.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό, πλάνα από τη Σμύρνη πριν από την Καταστροφή, πλάνα στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, από την Καταστροφή της Σμύρνης και τους πρόσφυγες στο λιμάνι, στα καράβια, σε καραβάνια και σε πρόχειρους καταυλισμούς σε περιοχές της Ελλάδας, οικογενειακές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ από τη Σμύρνη και διάφορες περιοχές της, αντικείμενα της καθημερινότητας των Ελλήνων της πόλης, πλάνα από τη σύγχρονη πόλη της Σμύρνης, καθώς και μία σμυρναίικη ορχήστρα νέων παιδιών που παίζει και τραγουδά το «Σμύρνη με τα περίχωρα».

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Έρευνα-σενάριο: Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης

Σύμβουλος: Σπύρος Παπαϊωάννου

Ηχοληψία: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Μοντάζ: Ντίνος Βαμβακούσης, Ελένη Τόγια

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Παναγιωτάκης

Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Πετροπούλου



Εγγραφή στο Newsletter μας

Please enable the javascript to submit this form

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35